dimecres, 15 de juny del 2011

Club de Lectura Tardes Literàries

Cinc cèntims de la tertúlia del divendres 10 de juny...

1. L’AUTOR: Juan Carlos Borrego


Ens acompanya en la tertúlia del mes de juny Juan Carlos Borrego (Vilanova i la Geltrú 1967), autor de l’obra Cafè amb sal.

Ha publicat tres llibres sobre temàtica excursionista del Penedès i El Garraf (El Garraf i la Marina Penedesenca, 2001; L'Ordal i la depressió Penedesenca, 2004, i Guia de camp dels arbres i arbustos del Garraf, amb Pilar Carbó, 2004); diversos treballs d’investigació històrica local (La Masia Nova, 1996; Les Roquetes d'en Taran, 1999; 139 recetas de la cocina tradicional de Casariche (Sevilla), 2005, entre altres). Col·labora en premsa comarcal i en revistes de viatges i de muntanya (Descobrir Catalunya, Vèrtex o Collado Sur) i realitza treballs de camp de mapes per a excursionistes (L'Ordal, 2007; Parc del Foix, 2008; Serra Montmell, 2009...).

Cafè amb sal (2009) va ser la seva primera obra literària, va obtenir el XXI Premi de novel·la breu Ciutat de Mollerussa. Després ha publicat El Penedès llegendari (2009) catàleg de llegendes amb un to de narració literària

Acaba de publicar el llibre Excursions a peu pels castells del Penedès (2011) Aquest llibre combina tres activitats en un sol manual: una guia per llegir a casa, consultar davant un castell i usar durant una caminada. Catàleg de castells romànics, torres de guaita, torres de defensa o alimares i masies fortificades alçades entre el segle IX i el XIII.

2. L’OBRA: Cafè amb sal


Aquesta novel·la breu (173 pàgines) narra la història d’uns personatges que porten fins a l’extrem les seves obsessions, les seves dèries i idees. Els 18 capítols van des de la gelosia, a l’enfrontament per d’ideari polític o el futbol, a la revenja, l’amistat, la fidelitat, la infidelitat o a l’odi.

Ambientada en un refugi de muntanya imaginari situat a la Cerdanya, la trama barreja situacions del dia a dia del món dels excursionistes: des del Pròleg, febrer de 2008, al 2 de juliol del mateix any.

El títol amarg de la novel·la ens fa prendre posicions des de bon principi. Un reguitzell de personatges es citen involuntàriament i a desgrat en un refugi de muntanya que en aquest cas no simbolitzà l’aire alliberador idealitzar per soferts urbanites: la duresa de la vida de muntanya sols ser menor que els turments personals que fuetegen mitja dotzena de homes i dones. La trama dispersa pròpia d’una historia coral adquireix efectes secundaris per donar rellevància a biografies perdedores.

Es tracta d’un relat de dòcil lectura puntejat per innumerables cançons dels vuitanta i noranta, fàcilment conegudes pels qui es moguin per la quarantena.

3. La tertúlia (Cafè amb sal)

La tertúlia de divendres 10 de juny va comptar amb la presència de l’autor Juan Carlos Borrego. El grup d’assistents no va arribar a la desena de persones; algunes participants ens havien avisat que no podrien assistir-hi perquè estaven fora o perquè coincidia amb una activitat escolar dels seus néts.

Les tertulianes van tenir molt d’interès per conèixer totes les facetes de l’autor i li van fer preguntes de tots tipus. En Juan Carlos va donar moltes explicacions sobre la seva feina d’escriptor, sobre la seva obra en general i sobre la seva primera novel·la en particular: Cafè amb sal, així com de les properes obres que té preparades amb la intenció de publicar-les.

Va tenir la previsió de portar de casa casi tots els seus libres i va fer un repàs per la seva obra explicant, de cadascuna d’elles, els aclariments demanats per les assistents a la tertúlia.

Referent a l’obra Cafè amb sal, llegida amb interès pel grup, l’autor va ampliar aspectes sobre la seva creació, cosa que va interessar a un grup de persones que volien saber com es comença a escriure una història i quins elements s’han de treballar perquè l’obra surti amb cara i ulls. Les assistents van agrair les bones explicacions que Juan Carles va regalar de forma desinteressada sobre tots els temes inclosos a l’obra.

No vam poder continuar més estona perquè el temps s’havia esgotat i la biblioteca havia de tancar. Va ser una agradable tarda de tertúlia literària que el escriptor va voler regalar-nos. Gràcies, Juan Carlos, per la teva generositat. Et desitgem molta sort perquè puguin sortir a la llum les teves creacions (Brut Nature, Sostre d’ombra, etc.) que esperen al calaix

... una voz, como Lázaro, espera
que le diga: “levántate y anda”!*

*Gustavo Adolfo BÉCQUER. Rima VII (fragment)


Antònia Santana Navas
Biblioteca Manuel de Pedrolo, juny 2011