dilluns, 10 de setembre del 2007

MÉS DE SIS ANYS COMPARTINT LECTURES


Des del mes d’abril de l’any 2001, ara fa més de sis anys, a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes, cada darrer divendres de mes es reuneix un grup de persones motivades per la lectura i comparteixen un llibre que ha estat llegit per tothom prèviament. Aquest concepte de “club de lectura” no és nou, són moltes les biblioteques i altres entitats de caràcter cultural que animen a la gent a llegir, i sobretot a compartir vivències, emocions, opinions, coneixements.
Va ser a partir del setembre de l’any 2003, que es va començar a convidar periòdicament algun autor o autora del llibre escollit, per tal de poder conèixer de primera mà com ha estat pensada i escrita aquella obra, quines motivacions han portat a l’autor/a a desenvolupar aquella història, anècdotes vinculades a la seva trajectòria i, sobretot, aprofundir en la literatura des de la perspectiva del creador/a. Han estat convidats a la Biblioteca Manuel de Pedrolo un total d’onze escriptors/es: Emili Teixidor, Mercè Foradada, Maria Barbal, Vicenç Villatoro, Carme Arrufat, Núria Mínguez, Gemma Lienas, Laila Karrouch, Lluís-Antón Baulenas, Sílvia Romero i Margarida Aritzeta.
S’han llegit obres de tots els gèneres: novel·la històrica, policíaca, de ciència-ficció, romàntica, humorística, de terror, d’aventures...fins i tot els clàssics, com per exemple el Quixot de Cervantes o el Ferragus, d’Honoré de Balzac.

Durant tot aquest temps, l’Antònia Santana, professora de l’escola d’adults, i darrerament també la Isabel Laso, actriu i escriptora, han estat al front d’aquestes trobades, tot animant al grup a interessar-se pel fet de llegir i conèixer altres gèneres o d’altres escriptors. També al llarg d’aquests anys el grup ha anat canviant. Si bé, en un principi, l’activitat va ser organitzada per tal d’atreure dones de mitjana edat amb temps lliure, amb l’objectiu d’animar-les a llegir i a compartir la lectura, amb els anys també va afegir-se algun home encuriosit pel fet de participar en una lectura col·lectiva. Hem de dir, però, que han estat els menys, i creiem que és degut a la natura intrínseca del gènere masculí, que considera la lectura un exercici més íntim que no pas ho consideren les dones, a qui els agrada crear cercles de relació i de comunicació.

Per al trimestre que tot just comencem, està previst comentar el “best-seller” de Carlos Ruiz Zafón, L’Ombra del vent, el proper divendres 28 de setembre, a les 17 hores. En aquesta ocasió, acompanyarà a la Isabel Laso el reconegut periodista especialitzat en temes culturals i literaris Ricard Ruiz, amb la conferència Carlos Ruiz Zafón: somnis, miralls i llibres maleïts. Ricard Ruiz ha treballat en diversos mitjans de comunicació: pel que fa a la premsa diària ha estat reporter del suplement literari “Libros” del Periódico de Catalunya des de l’any 1998 fins l’actualitat, col·laborador ocasional del suplement Dominical, i crític literari del diari La Razón des del 1999 fins l’actualitat. En premsa no diària ha estat col·laborador a les revistes Qué leer, Quimera, Lateral i a Amadeus. També ha presentat informatius i ha estat col·laborador de ràdio i televisió.

Al mes d’octubre l’Antònia Santana conduirà la tertúlia sobre la novel·la d’aventures i d’intriga ambientada en la Catalunya medieval titulada L’atles furtiu, de l’Alfred Bosch, i per al novembre està previst que ens acompanyi l’escriptora Empar Moliner per a comentar la seva obra Feli, esthéticienne, que va ser premi Josep Pla de l’any 2000.