dijous, 29 d’octubre del 2009

CANVI DE SISTEMA INFORMÀTICLa Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona modernitza el seu sistema informàtic de gestió bibliotecària

Les 192 biblioteques i els 9 bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació disposaran a partir del 18 de novembre d’un nou sistema informàtic de gestió bibliotecària. El nou programa, anomenat Millennium i propietat de l’empresa nord-americana Innovative Interfaces, substitueix l’actual sistema VTLS, present a les biblioteques des de 1990.

El sistema Millennium permetrà mantenir les tasques i serveis habituals de les biblioteques des d’una plataforma tecnològica actualitzada, i a més oferirà avantatges a la tasca diària de les més de 1.000 persones que integren la plantilla de la Xarxa de Biblioteques Municipals i als seus usuaris. Facilitarà la gestió dels tràmits bibliotecaris, alguns dels quals es realitzaran de forma automàtica des del sistema, com ara els avisos recordatoris per correu electrònic de devolucions de documents, reserves disponibles o cancel.lades i reclamació de documents. A més, els usuaris que es registrin al web de la Xarxa disposaran d’un espai personal on consultar les llistes de títols que alguna vegada s’han endut en préstec, guardar les seves cerques preferides al catàleg o valorar els llibres que han llegit.

La transició del sistema VTLS al Millennium comporta, però, aturades temporals d’alguns serveis que afecten les biblioteques i, en alguns casos, també els seus usuaris. Pel que fa a les afectacions als usuaris de les biblioteques, des del 12 d’octubre i fins al 18 de novembre, s’atura el servei de préstec interbibliotecari. Així mateix, els dies 16 i 17 de novembre hi haurà una aturada del servei de préstec de qualsevol tipus de document, fet que suposa que durant aquests dos dies les biblioteques de la Xarxa no podran realitzar préstecs, retorns ni renovacions de documents. Durant aquests dies 16 i 17 de novembre, en els quals es carregaran totes les dades al nou programa, des del web de la Xarxa els usuaris tampoc podran realitzar renovacions dels seus préstecs, reserves de documents ni sol.licitar el carnet de biblioteca.

Aprofitant l’avinentesa del canvi de sistema, també es millora el servei de préstec de documents de cara als usuaris. Així, a partir del 18 de novembre, les biblioteques de la Xarxa podran prestar fins a 30 documents, dels quals 15 seran llibres i 15 audiovisuals, durant 30 dies (fins ara el termini de préstec era de 21 dies per als llibres i 7 per als audiovisuals).

Millennium és un dels programes més moderns en l’àmbit de la gestió bibliotecària. Més de 4.500 biblioteques d’arreu del món l’utilitzen. Les majoria de biblioteques de la província de Barcelona l’utilitzaran properament ja que l’elecció del programa Millennium ha estat comuna entre la Xarxa de Biblioteques Municipals, el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya.