dijous, 26 d’abril de 2012

Exposició

Demà divendres, 27 d’abril a les 19.00 hores, s’inaugura l’exposició: 

Joan Oliva i Milà: erudit i fidel bibliotecari 
(1858–1911)Presentació a càrrec de Montserrat Comas, directora de la BMVB

L'exposició s’estructura en sis àmbits que ressegueixen els diferents aspectes de la vida de Joan Oliva, tot fent especial èmfasi enla vessant de bibliotecari, a partir de la documentació original relacionada amb la seva feina.

Joan Oliva i Milà va ser el primer bibliotecari de la Biblioteca Víctor Balaguer. Va desenvolupar la seva feina durant vint-i-vuit anys, de l’1 de juny de 1883 al 5 de desembre de 1911, data de la seva mort. La seva tasca va consistir en la classificació dels llibres i l’elaboració del catàleg de la Biblioteca.

En el moment de la seva mort, Joan Oliva havia catalogat tots els llibres — gairebé 40.000 volums-, reunit els autògrafs i els documents i la correspondència estava al dia.

Oliva va compaginar la seva feina de bibliotecari amb les arts gràfiques, i el 26 d’octubre de 1899 va obrir una petita impremta a Vilanova i la Geltrú.

La feina que realitzava com impressor Joan Oliva aviat va gaudir d’un gran reconeixement entre els erudits barcelonins, cosa que el va portar a tenir com a clients institucions tan importants com la Societat Catalana de Bibliòfils i l’Institut d’Estudis Catalans.

La impremta que havia creat a Vilanova es va convertir en el millor centre tipogràfic de Catalunya de bona part del segle XX. Un cop mort el pare el 1911, els seus descendents van continuar el negoci fins a l’actualitat.


Organitza: Grup d'Acció Cultural de Ribes


Exposició produïda per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer