divendres, 8 de febrer del 2013

Novetats de febrer


Ja podeu trobar a la biblioteca Manuel de Pedrolo les novetats del mes de febrer. 

NOVETATS D'ADULTS
Aquest mes destaquem entre les novetats d'adults:


Hivern àrtic, d’Arnaldur Indridason  N Ind 


Al gener, l’implacable hivern islandès s’ha convertit en l’amo de l’illa. Però no és només la severitat del clima el que gela la sang a les venes: l¡Elias, un nen de deu anys, l’han trobat a prop de casa apunyalat i en estat de congelació. És el fill d’una immigrant tailandesa que malda per mantenir la família des que el seu marit islandès els va abandonar. L’inspector Erlendur Sveinsson i els seus inseparables ajudants Sigurdur Oli i Elinborg són els encarregats de resoldre un assassinat per al qual no falten sospitosos. I per trobar les respostes per a les incòmodes preguntes que el cas planteja, l’Erlendur i el seus companys es veuran obligats a aventurar-se en el passat de la família i en les profundes aigües de la societat islandesa. 

Si encara no coneixeu a l’inspector Sveinsson i els seus companys aquesta és una bona ocasió per fer-ho, llegint aquesta novel·la policíaca o qualsevol de les altres de la serie que tenim a la biblioteca. 

Victus : Barcelona 1714, d’Albert Sánchez Piñol  N San 


VICTUS és una novel·la històrica que explica la guerra de Successió espanyola, un conflicte que es pot considerar la primera de les guerres mundials, i que acaba l’11 de setembre de 1714 amb l’assalt a Barcelona. També és la tragèdia de Martí Zuviría, un jove barceloní, alumne avantatjat del marqués de Vauban, que es converteix en un geni de la enginyeria militar i ajudant del general Villarroel. De fet, és Martí Zuviría qui ens explica la història, ja que són les seves memòries.

VICTUS és també un allau d’informació i rigor històric al servei d’un relat àgil, potent i desenfadat, que ens porta de França a Barcelona, passant per Madrid, Toledo o Tortosa. I és també una obra sobre la Barcelona irreductible de 1714, 

que va patir un setge de tretze mesos i va ser bombardejada per més de 30.000 projectils. 

VICTUS qüestiona les versions oficials dels dos bàndols, i cedeix la paraula als veritables protagonistes: Villarroel, el general que va defendre la ciutat, però també els civils i els soldats anònims que van lluitar a una banda i altra de les muralles. 

Tot i que Sánchez Piñol havia escrit fins ara totes les seves novel·les en català, en aquesta ocasió ha triat escriure-la en castellà.

Ciutat d'orfes, d’Avi  JN Avi

El 1893, els carrers de Nova York són plens de vida i també de perills. Si ets un repartidor de diaris, com en Maks Geless, de tretze anys, val més que vagis amb compte amb en Bruno, el líder de la banda dels Busca-raons que intenta aconseguir el control de tota la premsa del Lower East Side. Convertit en detectiu per poder salvar la seva germana, que és acusada d’un robatori, Maks s'haurà d'enfrontar a un món dominat per l'avarícia i el delicte, mentre lluita contra forces molt poderoses que amenacen els immigrants nouvinguts i la convivència de la seva pròpia família. 

Ciutat d’orfes és una novel·la d’acció trepidant, en la que l’acció t’atrapa des del primer moment, molt ben ambientada i amb un text molt àgil. 

Adreçat a joves a partir de 14 anys. 

Mitología : un viaje a los mundos imaginarios, de Christopher Dell  29 Del 


Aquest llibre recull alguna de les històries més perdurables de la humanitat, provinents de tots els racons de la Terra. Al analitzar els grans temes mitològics, l’autor ens mostra com molt dels orígens dels mites són compartits per les diferents cultures, i com la imaginació humana s’ha anat expressant i evolucionant a través del temps. 

L’autor del llibre és historiador de l’art, i de fet l’art ha estat un dels principals mètodes de representació dels mites: pintures rupestres, escultures, etc. Sense importar la superfície o la tècnica, l’art ha permès a les persones expressar, a través del mite, la seva idea del món que li ha tocat viure. 

Enciclopedia de las plantas de interior, de Mireia Rubio Coll i Mireia Fernández Terricabras  63.59 Rub 


Les plantes d’interior tenen el seu hàbitat natural en regions amb unes condicions d’humitat i llum determinades, per la qual cosa per cultivar-les a casa caldrà reproduir, en la mesura del possible, aquestes característiques. Aquest llibre facilita la informació necessària per cultivar amb èxit aquest tipus de plantes: la humitat, la temperatura i la llum adients; instruccions i consells per a trasplantar-les, per la reproducció i la poda; instruccions i consells per combatre les malalties, etc. 

El llibre disposa de fitxes que detallen els aspectes més importants que s’han de tenir en compte per al cultiu de les principals espècies. A més, ofereix informació sobre quina és la millor planta en funció del lloc on la volem ubicar. Una interessant lectura per aconseguir que cultivar plantes boniques i sanes estigui a l’abast de tothom. 

100 ideas que cambiaron el diseño gráfico, de Steven Heller i Véronique Vienne  741.6 Hel 


Un llibre que defineix les grans idees que van originar l’art del disseny gràfic contemporani. Les idees estan organitzades, en línees generals, en ordre cronològic, i inclouen conceptes tècnics, estilístics, objectes i mètodes. Amb aquest llibre els autors ens obliguen a reflexionar sobre els millors exemples del disseny gràfic dels darrers cent anys, a la vegada que intenten establir què són grans idees. 

Roma : una historia cultural, de Robert Hughes  9(45) Hug

Robert Hughes, un dels millors crítics contemporanis d’història de l’art i de la cultura ens guia pel passat i pel present de Roma, des dels seus orígens etruscs i la seva misteriosa fundació fins a la ciutat dels anys 70 del segle passat: la Roma de Fellini i la Dolce Vita. Profund coneixedor de la seva història, el seu art i la seva cultura, ens condueix per un recorregut fascinant per tres mil anys d’esplendor i decadència, i evoca les grans figures del seu passat, de Cèsar a Mussolini. Hughes ens parla de política, de religió i d’art, a la vegada que va relacionant entre si les vides dels artistes (Miquel Àngel, Caravaggio, Piranesi...). 

El llenguatge és senzill i la voluntat de l’autor és acostar la complexa història de la ciutat romana a tots els públics. 


¿Eres mi madre?, d'Alison Bechdel  C Bec


El còmic, especialment l’underground, s’ha revelat com un mitjà privilegiat per l’auto-confessió, de fet, en l’actualitat, són cada vegada més els autors obstinats a esfondrar públicament la seva figura confessant-nos tot tipus de traumes i misèries, provocant de pas cert alleujament en un lector que, amb freqüència, també les passa de tots colors. 

“¿Eres mi madre?” ens narra com Alison s’enfronta al socràtic “coneix-te a tu mateix”, mirant-se en el mirall matern. Els somnis que inicien cada capítol, les sessions de psicoanàlisi del passat i del present, els flaix-backs d’infància, els fragments subratllats de les pacients lectures de Wolff i del psicoanalista i pediatre britànic Donald Winnicott –sens dubte, l’autèntica font d’inspiració per aquesta obra–, i sobretot el divertit “estira i arronsa” telefònic amb la seva mare, una dona eixerida, talentosa i plena d’enginy que, amb freqüència, qüestiona el treball de la seva filla, construeixen un retrat vigorós i subtil de dues dones que ja en la vida adulta tracten de comprendre’s la una a l’altra. 

“¿Eres mi madre?” és un clàssic de la novel·la autobiogràfica que no us hauríeu de perdre.


NOVETATS INFANTILS 

Aquest mes destaquem entre les novetats infantils:

Aprèn coses amb la Maisy, de Lucy Cousins  I* Cou 
La Maisy sap moltes coses. Però li encanta aprendre'n de noves. Els més petits també aprendran coses a la vegada que s’ho passen bé aixecant les solapes d’aquest llibre. Els colors, els nombres, les formes, les lletres, el temps, les mides, els sorolls, els animals, els dies de la setmana, i tot això d’una forma entretinguda i interactiva amb els més petits, a través d’unes il·lustracions senzilles i plenes de color, en les quals es combina l’humor i elements quotidians. Les nenes i els nens gaudiran aixecant les solapes a la recerca de les respostes a les preguntes formulades per una rateta molt inquieta i divertida, a la qual li encanta aprendre coses noves. 

Perdut i trobat, d’Oliver Jeffers  I* Jef 


Hi havia una vegada un nen que un dia es va trobar un pingüí a la porta de casa. Aleshores, el nen va pensar que el pingüí s’havia perdut i va tractar d’ajudar-lo a tornar al Pol Sud. Però, quan van arribar allí, el nen va descobrir que potser el pingüí no s’havia perdut, sinó que en realitat estava buscant una altra cosa... Una meravellosa història sobre el significat de l'amistat. Conte per a nens i nenes de 3 a 6 anys. 

Els Dos mons de la Zoé, d’Ana García-Siñeriz  I** Gar 


Primer llibre de la col·lecció La Banda de la Zoe. En aquesta ocasió el pare de la Zoe és sospitós del robatori d’una obra d’art i han de marxar a París per desemmascarar el veritable lladre. Allà hi ha la seva germana Matilda, una cantant molt famosa!, i la perillosa Amanda... 

Amb il·lustracions de Jordi Labanda. Per a nens i nenes de 9 a 12 anys. 

Molt recomanable la web de la Banda de la Zoe, http://www.labandadezoe.es/ (en castellà). 

La Tomba misteriosa, de Jordi Sierra i Fabra  I** Sie 
En Rossend és de vacances a Egipte amb el seu pare, un arqueòleg. Al campament, es fa amic de l'Aliya, la filla del capataç del seu pare. Un dia, els pares no tornen al campament. Es deu haver venjat la mòmia? Si els volen trobar amb vida hauran de resoldre uns quants enigmes. El temps corre en contra seva… 

La història implica al lector des del primer moment, mitjançant el plantejament de diversos enigmes; les il·lustracions de Josep Rodés estan molt ben ambientades, amb personatges força expressius; i a més inclou un petit joc on el lector haurà de desxifrar un jeroglífic. Per a nens i nenes a partir de 6 anys. 

Una Noia N.O.R.M.A.L. i la turista, d’Anna Manso  I*** Man 


S’ha acabat el curs, i la Ru es prepara per passar les vacances tan bé com pugui. Però se li presenta una oportunitat per guanyar diners: passejar la Jordina, una cosina d’uns veïns que ve a passar uns dies a la ciutat. L’únic problema és que la dona és molt estranya, perquè vol fer turisme però no suporta la gent. La Ru descobreix que li encanten les històries de crims, i de seguida se li acut una idea: la portarà a llocs solitaris i s’inventarà que són l’escenari d’assassinats esgarrifosos. Com sempre, la Nàdia, la Xeila i el Sami l’ajuden, i finalment la dona, tot i haver descobert l’enganyifa des del principi, s’ho passa la mar de bé i queda encantada. D’altra banda, el Sami està a punt de marxar als Estats Units amb els seus pares a passar l’estiu, i demana a la Ru que mentre ell sigui fora es pensi si voldrà sortir amb ell o no quan torni. La noia té clar què li ha de respondre. Per a nens i nenes de 9 a 12 anys. 

Els Dinosaures : atles, de Natacha Scheidhauer Fradin  I56.81 Fra 


Un atles amb mapes, transparències i il·lustracions científicament documentades per explicar com eren i on vivien els dinosaures que hi va haver a la Terra. La deriva dels continents, els primers dinosaures, la seva extinció, el Juràssic, el Cretaci, etc. Una primera aproximació al mon dels dinosaures, aquests estranys animals que van dominar la terra durant milions d’anys. Amb molta il·lustració, el que permet que sigui accessible a nens i nenes a partir de 5 anys. 

Cuinar és una festa!, d’Amanda Laporte  I641 Lap 


Cuinar és una festa! proposa una selecció de receptes divertides, originals i delicioses, elaborades especialment per a cada ocasió. Què et sembla un pastís de xocolata pel teu aniversari, o el prefereixes de plàtan? Uns entrepans per quan vénen els amics a dormir a casa, galetes especials per Carnestoltes, alguna cosa per la visita nocturna del Ratolí Pérez... Receptes i més receptes per divertir-te! En total més de 25 receptes per celebrar els dies més especials de l'any. 

Amb receptes d’Amanda Laporte, fotografies de Xabier Mendiola i il·lustracions, molt divertides, d’Oscar Julve. 

Els Barrufets i l'arbre d'or, de Peyo  IC Pey

Una nova aventura dels Barrufets. Com cada any, per celebrar la festa de l'estirabarruf, els Barrufets han col·locat l'arbre d'or enmig del poblat. Però, aquest any, quan tot era a punt per a la celebració, un llamp ha malmès l'arbre. A partir d'aquest fet, una sèrie de desgràcies capgiraran la vida dels Barrufets. Per tal d'acabar amb la maledicció, els Barrufets faran tot el possible per aconseguir un altre arbre, fins i tot conèixer els humans. S'acabarà així la mala sort dels Barrufets? 

Per saber més coses sobre el món dels Barrufets, feu un cop d’ull al que en diu la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Els_barrufets

Consulta el llistat complet de novetats