dilluns, 31 de març del 2014

Els bibliotecaris recomanen...

Bruixes
Mercè Foradada



"Jo, na Segimona Rosell, de mal nom la Filla del Monjo, nascuda en aquesta mateixa contrada on finiré, començo a escriure aquestes paraules que són les últimes que brollaran del meu pensament lliure, el dia de la celebració de la Pasqua Florida de l'any del Senyor de 1628." Així comença un dels capítols de Bruixes, la darrera novel·la de l'escriptora barcelo-vilanovina Mercè Foradada. Després de tota una vida dedicada a l'ensenyament, en especial de la llengua, es decideix a escriure i, des de llavors, com ella mateixa afirma, "no ha pogut ni volgut deixar-ho de fer."


A Bruixes s'entrellacen dues històries, aparentment sense cap nexe d'unió, llunyanes en el temps i l'espai. La Pilar, una advocada barcelonina que viu i treballa en ple segle XX, i la Segimona, filla de remeiera, amb un dia a dia dur però amb estones de placidesa que es veurà marcat per una cacera sense sentit. Totes dues hauran d'afrontar fets decisius i triar la manera com entomar la vida en endavant. La Pilar descobrirà com el passat pot fer trontollar el seu present, en aparença estable i fins i tot previsible. En el cas de la Segimona, la por i la ignorància, barrejada a parts iguals amb la repressió dels poders cap a la dona, determinaran el seu destí. Les dues històries plantegen difícils dilemes morals, posen a prova la valentia i la dignitat de les protagonistes i fan aflorar el seu espai íntim de llibertat, un espai que res ni ningú podrà profanar.


Mercè Foradada també és autora de En el prestatge (guanyadora del premi Don·na 2001),Velles, amb V de vida, Centaures, Vilanovines, de l'arxiu a l'evocació i coautora de Mira'm, contes de vides especials. Enguany és l'escriptora convidada a la II Trobada de Clubs de Lectura de l'Alt Penedès i el Garraf.

Més informació:

* Entrevista amb l'autora sobre la novel·la Bruixes


Recomanat per Imma Martínez. Bib. Torras i Bages de Vilafranca del Penedès