dijous, 29 de maig del 2014

Firmin - Sam Savage

Cinc cèntims de la tertúlia del divendres 23 de maig...

Cal dir-ho d’entrada: en general la lectura de la novel·la Firmin, de Sam Savage, no ha atrapat les clubaires de Tardes literàries. Els aspectes que han actuat en aquest sentit són variats. Per començar, ha hagut diverses persones a qui els ha costat entrar en la història que s’hi explicava. Per una banda perquè en alguns casos existeix certa fòbia a les rates, sensació que no han aconseguit separar de la lectura que anaven fent. Per altra banda els resultava difícil creure’s tots aquells pensaments i reflexions provinents d’una rata. Tot i que, això sí que ha estat una coincidència general, la novel·la ha agafat ritme i credibilitat just quan el personatge Firmin començava a humanitzar-se de forma ben visible. I aquest moment, malgrat que ja es produeix quan inicia les seves lectures a la llibreria de Norman, se situa de forma molt més clara quan la rata és acollida per l’escriptor i bohemi Jerry Magoon.

Amb tot, malgrat aquest rebuig inicial i una certa manca d’interès, l’opinió del club també ha coincidit a valorar Firmin com una novel·la original, divertida, i profunda. Profunda perquè hi ha algunes temàtiques que van apareixent al llarg de la narració que són dignes de constituir-se en tema de debat.

Per exemple, la decadència del barri i l’esperit de lluita i subsistència de Norman, el llibreter, davant el que podríem considerar el “sistema”.

O bé l’anàlisi concreta de les relacions de la rata Firmin amb les dues persones que tenen un efecte emocional sobre ell: els humans Norman i Jerry. Norman seria, per esmentar-ho amb rapidesa, el seu primer amor frustrat, mentre que Jerry es converteix en l’amic lleial.

També la família de Firmin, la mare i les altres rates de la mateixa ventrada, presenten unes relacions interpersonals que es poden extrapolar a comportaments de les relacions humanes i, per tant, ens dóna unes pautes per a la tertúlia.

Però potser un dels temes que apareix a bastament a Firmin i que es constitueix com el nucli de la narració, segons ens ha semblat al nostre club de lectura, és el cant a la literatura, les ànsies d’aprendre i, sobretot, l’afany per comunicar-se a través de l’art (la música, l’escriptura) per tal de sentir-se “normal”. Perquè el gran problema amb què s’enfronta la rata Firmin és l’acceptació de la seva individualitat, tant per a ell mateix, com per als altres.

Cal assenyalar l’opinió d’una de les clubaires segons la qual ens ha mostrat la seva lectura de Firmin com una metàfora del personatge de Jerry Magoon, l’únic amb qui la rata conviu i s’hi troba còmoda. I anant més enllà, i basant-nos en la biografia de l’autor, Sam Savage, es podria crear cert paral·lelisme entre Jerry i Sam. Una molt interessant aportació a tenir ben en compte.

I encara caldria afegir un parell d’aspectes formals que s’han ressaltat de forma positiva: les descripcions minucioses, mitjançant les quals tenim realment la sensació que allò que se’ns dibuixa a través de les paraules és observat i explicat per una rata, i en segon lloc la magnífica traducció de Sabina Galí.

L’autor



Neix a Carolina del Sud el 1940 i en l’actualitat resideix a Madison (Wisconsin). És doctor en Filosofia per la Universitat de Yale, on també ha treballat de professor. Al llarg de la seva vida, però, ha provat múltiples oficis: mecànic de bicicletes, fuster, pescador i tipògraf.

En realitat Firmin és la seva primera novel·la i va ser publicada, inicialment, per una petita editorial de Minneapolis. Però gràcies al fenomen del boca-orella l’obra va assolir amb rapidesa 5 estrelles en el rànquing de la llibreria virtual Amazon i ha rebut altres diversos reconeixements: “Descobriment de la selecció de Nous Grans Escriptors de Barnes & Noble”, llibre destacat del Blog de la Cooperativa Literària “Read This!”, el “Book Sense Anual Highlight”, i altres. També és llibre destacat de l’Associació Americana de Llibreters.

Amb tot el camí recorregut, Firmin ha estat cridat a convertir-se en un símbol de l’amor per la lectura. No en va, el subtítol de la novel·la ja assenyala aquest aspecte: “Un relat farcit d’humor negre: tot un símbol de l’amor per la literatura.”

Posteriorment Sam Savage ha publicat les novel·les El crit del peresós i Vidre.

L’obra


Firmin, el tretzè fill d’una família de rates, neix petit i amb el cap gros. Per tant, res no indica que ens trobem davant d’un personatge especial. Però la seva història increïble ens resulta ben propera perquè la podem traslladar a la nostra societat. Aquesta rata, entre moltes altres lectures que es puguin fer de la novel·la, esdevé un emblema del personatge solitari, diferent, situat més enllà del que la majoria cataloga com a normal o estàndard. Perquè Firmin viu a cavall entre la seva família de rates i el món de les persones, al qual hi arriba a través de la lectura. Sempre amb fam, començarà rossegant unes pàgines, continuarà adonant-se que no sempre acaba amb el mateix sabor a la boca, fins que, de forma plenament autodidacta, aprendrà a llegir.

Però el Firmin intel·lectual que apareix després de tot aquest procés haurà d’enfrontar-se a un seguit de problemes. Per una banda els seus: les rates amb qui li toca conviure el rebutgen, alhora que ell s’adona que no té cabuda en el món dels humans. Per altra banda, l’escenari idealitzat on viu (el soterrani d’una vella llibreria dins un barri en fase de modernització urbanística) està destinat a desaparèixer.

Firmin és una història trista sobre un món que s’acaba. Un drama descrit amb humor i ironia, possiblement dedicat a aquells lectors que senten passió pels llibres.

Sílvia Romero
(maig 2014)