dijous, 16 d’octubre del 2014

El vagón de las mujeres - Anita Nair

En aquesta novel·la descobrim la història particular de sis dones que comparteixen compartiment en l'anomenat "tren de les dones", un tren nocturn que avui ja ha deixat d'existir en els trens de la Índia.


La protagonista, Akhila, és una dona de 45 anys, solitària i cansada de portar una vida monòtona que ens explica la seva història personal, una vida al servei de les necessitats de la família que l'ha obligat a renunciar a moltes coses, ens parla de les circumstàncies que l'han portat a dur una vida tan rutinària fins que un dia sent la necessitat de fugir de tot i decideix fer un gran pas: viatjar sola en tren a un lloc llunyà.

En aquest vagó de les dones, la protagonista coneixerà 5 dones més que a mesura que avança el viatge obriran els seus cors per compartir les seves vides: elles s'expliquen els seus secrets, els seus somnis, les seves pors, els seus èxits i fracassos.

Les altres protagonistes són: Janaki, una mare i esposa que després de quaranta anys de matrimoni ara s'atreveix a qüestionar-los; Margaret, una professora de química casada amb un marit que és un dictador; Prabha, una perfecta mestressa de casa, submisa que busca la seva pròpia identitat i independència; Marikolanthu, una dona que ha viscut una vida difícil, violenta i plena de sofriments; i Sheila, una adolescent que sembla comprendre més bé que ningú el que elles busquen.

Akhila que ha pujat al tren com un acte de rebel·lia contra la societat que li ha imposat un model de vida que no vol seguir, ha de prendre una decisió sobre el seu futur, es pregunta si és possible que una dona visqui sola i pugui ser feliç. Escoltar la història de les altres protagonistes l'ajudarà a prendre una decisió.

Anita Nair fa un retrat de la societat del sur de l'Índia a través d'unes dones de classe mitjana i així ens parla de la tradició, dels canvis, de la família, del matrimoni, el treball i la condició de la dona a la Índia.

Anita Nair va néixer a Shoranur (Kerala) a l'Índia, on es va llicenciar an llengua i literatura anglesa. Fou publicista i periodista fins que va decidir dedicar-se únicament a la literatura. Actualment viu a Bangalore. L'any 1997 va publicar el seu primer llibre El Sátiro del metro, i a part de El vagón de las mujeres, també ha publicat: Un hombre mejor (2000), Las nueve cares del corazón (2005), Mitos mágicos de la India (2008), Lecciones del Olvido (2010) i El corazón és un lugar feroz (2012).

Més informació:

Anita Nair a la Wikipedia

Anita Nair a les Biblioteques

Entrevista a "Que Leer": Anita Nair: en busca de la nueva mujer india

Recomanat per M. Antònia Bisbal de la Biblioteca Central d'Igualada