dijous, 26 de març del 2015

Tardes literàries

Cinc cèntims de la tertúlia del divendres 20 de març...

Tertúlia de divendres 20 de març de 2015

Ens tocava comentar, en aquesta sessió, la novel·la de l’autora convidada a la IV Trobada de Clubs de lectura: Monika Zgustova. I per tant comptàvem amb la presència de l’Imma Martínez, bibliotecària itinerant encarregada d’aquest projecte amb qui, en acabar la tertúlia, hem preparat la pregunta que traslladarem a l’autora.

Per començar i des d’un plantejament general de lectura val a dir que, si féssim una estadística de valoracions positives i negatives, aquesta estaria clarament dividida entre ambdues opcions. Perquè en fer una primera ronda d’opinions sobre la novel·la ens hem trobat gairebé amb un mateix nombre de clubaires que la defensaven fermament o bé que no les havia atrapat gens.

Hem intentat trobar el motiu d’aquesta divergència tan clara i hem remarcat alguns aspectes de Jardí d’hivern rebuts de forma ben diferent segons sigui la persona que llegeix. Així, la manca d’un teixit clar i ben puntejat del fil argumental en alguns casos ha incomodat la lectura, i en d’altres ha passat desapercebut perquè no cercaven tant la narració d’una història, sinó d’uns fets, per la qual cosa aquest estil narratiu un tant trencat ja era força vàlid. També en aquest sentit s’han mostrat de forma clara dues opinions al voltant de la càrrega informativa o documental dels esdeveniments polítics i la dissidència soviètica: els qui s’hi han interessat i els ha complagut com s’inseria dins la ficció de la novel·la aquesta informació o bé, pel contrari, els qui malgrat els hagi interessat consideren que hi ha cert excés documental que enterboleix la narració.

Molts han estat els aspectes que s’han tractat i que, contínuament, presentaven una oposició molt igualada, cosa que ha enriquit la tertúlia perquè ha donat lloc a múltiples comentaris ben interessants i engrescadors.

Ens hem entretingut una bona estona intentant copsar el caràcter dels tres personatges protagonistes: Eva, Karel i Milan. I també en aquest aspecte, malgrat algunes detalls de convergència, la consideració de les clubaires s’ha mantingut en certa dualitat. Amb tot i de forma general, el tret on sí s’ha donat unanimitat d’opinions ha estat en l’actitud sempre lluitadora d’Eva, un personatge solitari: maltractada i menyspreada per Milan i evitada o defugida per Karel a causa dels seus problemes per establir relacions sòlides.

En un terreny més formal s’ha destacat l’encert de les cartes de Karel a Eva; les interessants i brillants metàfores que empra Monika Zgustova per mostrar una realitat més àmplia que no pas la que està narrant (seria el cas de la llibreria); la precisió de les falques amb què construeix la història (per exemple les dues postals idèntiques que enviarà Eva); la riquesa del lèxic utilitzat al llarg de tota la novel·la; i per citar un exemple més de lloança vers Jardí d’hivern, l’ampli ventall de referències literàries i musicals que ens regala l’autora (un tret, per altra banda, ben característic de tota la seva obra).

Potser, i ja per anar tancant, caldria també assenyalar que el final de la novel·la ha resultat impactant. Fins i tot, per a algunes clubaires, cruel. Com si l’autora pretengués indicar-nos que la consecució de la felicitat és una fal·làcia i que la vida, malauradament, no perdona.

·   L’autora


Nascuda a Praga, des dels anys vuitanta instal·la la seva residència a Sitges. Col·labora de forma habitual en diaris com El País, La Vanguardia i Avui, i també en diferents revistes culturals, tant espanyoles com estrangeres. Ha traduït una quarantena de llibres del txec al rus (autors com Hrabal, Hasek, Havel, Kundera, Dostoievski, Babel, Ajmátova i Tsvetáieva), traduccions per les quals se li han concedit nombrosos guardons. Entre ells el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi de les Lletres Catalanes. També és coautora del diccionari rus-català, i ha escrit una biografia novel·lada de Bohumil Hrabal: Els fruits amargs del Jardí de les delícies.

Ha estrenat i publicat una obra de teatre, és autora del recull de contes Contes de la lluna absent (2010) i de diverses novel·les. Entre elles La dona dels cent somriures (2001), on a partir de la història de tres dones extraordinàries que van viure durant els tres darrers segles, elabora un tríptic novel·lístic que parla de la grandesa de l'amor i la passió, de la bellesa i la tragèdia de la vida i de l'evolució de la dona; Menta fresca amb llimona (2002), una novel·la d'amors, d'erotisme i de passió que fascina per l'atmosfera sensual; La dona silenciosa (2005), on Sylva, una dona enigmàtica i reservada d'origen aristocràtic, comprova en la seva vellesa que poques coses en la vida depenen dels nostres desigs; Jardí d’hivern (2009), on a la protagonista, que ha viscut des de ben jove una atmosfera culta i exquisida en la seva Praga natal, li toca viure el futur migpartida per l’amor de dos homes antagònics: un artista d’una esmolada sensibilitat i un rude militant del Partit Comunista; i La nit de Vàlia (2013), novel·la amb què va guanyar el 14è Premi Amat-Piniella.

La seva obra s’ha traduït a nou idiomes.

·   L’obra


“L’Eva ha viscut, des de ben jove, una atmosfera culta i exquisida en la seva Praga natal. Viu migpartida per l’amor de dos homes antagònics: un artista d’esmolada sensibilitat i un rude militant del Partit Comunista.” Amb aquestes paraules s’inicia la ressenya de contraportada d’una de les edicions de la present novel·la, Jardí d’hivern. Però aquestes contradiccions que contínuament podrem observar al llarg de la lectura i que es donen entre els dos personatges masculins, Karel i Milan, van més enllà d’un antagonisme aparent i, a més, no es queden tot just en una qüestió emocional, en un tema d’amor o desamor.

Rere les relacions peculiars que conformen aquest interessant trio (Eva - Karel - Milan) s’hi pot apreciar, com a teló de fons, la veritable protagonista de la novel·la: Praga. La ciutat de Praga, sí, perquè l’autora ha prestat especial interès a descriure amb detall uns ambients angoixants, a mostrar-nos la situació en què es movien els dissidents txecs durant els anys vuitanta. Un col·lectiu, aquest, que per altra banda ella va conèixer de primera mà.

Sense anar més lluny, la mateixa Monika Zgustova ha indicat que diverses persones del seu país s’han reconegut dins la novel·la, amagades rere un nom de personatge fictici.

I és que Eva, per citar un exemple i manllevant unes paraules de la mateixa autora, és un personatge “víctima de tot, tant de la política de l’època com dels temps foscos del sistema social, i de dos homes.”

Sílvia Romero
www.silviaromeroolea.es.tl