dimecres, 30 de desembre del 2015

Tardes literàries

Cinc cèntims de la tertúlia d'aquest mes de desembre...

La porta, de Magda Szabó

Tertúlia de divendres 18 de desembre de 2015

Quan en un club de lectura fem una primera ronda d’opinions per copsar quina és la valoració general, de vegades aquesta és majoritària a favor o en contra del llibre llegit, i en altres ocasions el parer de les clubaires es diversifica en positiu o negatiu en parts gairebé iguals. I val a dir que la xerrada resultant de qualsevol d’aquestes opcions sempre és interessant.

La tertúlia del passat divendres 18 de desembre girava entorn de l’obra La porta, de Magda Szabó, i en aquest cas les valoracions inicials estaven força dividides. Un grup de clubaires s’han sentit atretes per la història que es desenvolupa en aquesta novel·la i l’han considerat peculiar, mentre que a l’altre grup la lectura no els ha atrapat i la narració no els ha acabat d’interessar. Aquest, contràriament al que pugui semblar, és un magnífic punt de partida per a la tertúlia, ja que la controvèrsia està servida des d’un bon començament.

El nucli de la discussió s’ha situat al voltant de la relació entre les dues dones que esdevenen protagonistes: el personatge de l’escriptora i el personatge d’Emerence Szeredas. Hem parlat de l’estima que es va creant entre ambdues, però també de com aquest afecte no acaba d’assolir consistència perquè sembla que amb cada dues passes que fan endavant en retrocedeixin una enrere. Hem valorat una certa dependència entre totes dues i per motius diferents, ja que l’escriptora té la necessitat de considerar Emerence amiga seva i sentir-se valorada per ella, i per altra banda Emerence sembla que no necessiti l’altra dona però sempre hi torna (malgrat la fredor i distanciament que mostra amb la seva actitud).

En aquest sentit, ens ha cridat l’atenció justament la necessitat de l’escriptora de sentir-se reconeguda per Emerence, tenint en compte que és un personatge que just en aquest moment de la seva vida està rebent premis i nominacions per part de la classe intel·lectual del país. Però el que li cal és el reconeixement d’Emerence.

Val a dir que sovint al llarg de la narració es posa damunt la taula cert antagonisme entre la visió urbana de la vida (que es correspondria amb una manera de viure intel·lectual i quedaria personificada en el personatge de l’escriptora), i la visió rural de la vida (que s’identificaria amb un sistema de treball basat en la supervivència del dia a dia i ho relacionaríem amb el personatge d’Emerence).

Tot i que, insisteixo, la relació entre totes dues dones ha estat el punt més discutit al llarg de la trobada, també cal dir que no hem arribat a cap conclusió que pugui aplegar la complexitat d’aquesta, i de fet a mesura que avançàvem en la xerrada anaven apareixent noves aportacions i detalls extrets del llibre que dificultaven assolir una idea conclusiva.

En un altre ordre de coses han aparegut a la conversa alguns dels molts i diversos temes que hi ha a la novel·la. Com podria ser el cas de la crítica que plana al llarg de la narració sobre la situació política i cultural del país (no oblidem que l’acció està emmarcada en l’Hongria dels anys cinquanta). O també la solitud en què sovint vivim els éssers humans, i com aquesta ens aclapara fins al punt de desitjar la mort perquè, com diu un dels personatges de la novel·la, ja no troba un espai on viure (i no fa referència a un espai físic). De la mort també n’hem parlat, perquè a La porta n’hi ha més d’una i més de dues: la tràgica mort dels bessons, el suïcidi orat de la mare, el suïcidi premeditat d’una amiga d’Emerence... fins arribar a la mort d’Emerence, òbit que l’autora, Magda Szabó, ja ens avança a les primeríssimes pàgines del llibre. I aquesta darrera és la que ens duu a plantejar-nos la idea de la dignitat de l’ésser humà a l’hora de morir.

Són molts els comentaris i anècdotes que han anat desfilant durant la sessió del nostre club de lectura. Una sessió que ha estat intensa i dialèctica. Però si volgués mostrar una idea amb la qual tothom ha estat d’acord, potser triaria la definició del personatge de l’Emerence com un personatge potent, que s’endú amb ella tota la força de la narració i que és capaç de crear els sentiments més dispars i divergents en els lectors.

L’autora

Escriptora hongaresa (1917-2007), és una de les millors novel·listes de la història de la literatura del seu país, gènere que va conrear al costat de la poesia, teatre, assaig i memòries. Nascuda a Debrecen, va graduar-se a la Universitat d’aquesta ciutat com a professora de llatí i hongarès, i va començar a treballar com a professora en una escola calvinista per a noies. Entre els anys 1945-1949 va treballar per al Ministeri de Religió i Educació, i el 1947 es va casar amb el també escriptor i traductor Tibos Szobotka.

Aquest mateix 1947 va ser quan es va donar a conèixer com a escriptora amb el llibre de poemes Cordero, i un parell d’anys més tard publicaria un nou llibre de poemes: Regreso a lo humano (1949). Però el seu debut literari va quedar truncat per motius polítics, ja que el mateix 1949 se li va concedir el Premi Baumgarten, guardó que se li va retirar a causa de la censura del règim estalinista de Mátyás Rákosi, que va prohibir, també, la publicació de les seves obres, i va ser acomiadada del seu lloc de treball al Ministeri.

Malgrat les traves Magda Szabó va continuar escrivint, i com a fruit de la seva persistència cal remarcar la publicació de la que fou la seva primera novel·la: Fresco (1958). A aquesta la van seguir molts altres títols, però malauradament són pocs els que es troben traduïts al català o castellà. Amb tot, podríem citar: Resentimiento, Calle Katalin, La porta (novel·la que tractarem al nostre Club de lectura i que el 2003 va resultar guanyadora del Premi Femina Étranger, guardó francès a la millor novel·la estrangera), i La balada de Iza.

Les seves obres han estat traduïdes i publicades a més de 40 països.

L’obra

Tal com se’ns indica a la contraportada del llibre, la història se situa a l’Hongria dels anys cinquanta. La protagonista és una escriptora hongaresa que s’ha traslladat de domicili i, a causa del poc temps de què disposa per qüestions de treball, contracta una senyora perquè faci les feines de casa. Aquesta, Emerence Szeredas, és una dona ja gran però que, per a la protagonista, resultarà ser tot un caràcter: les seves idees sobre diversos temes són fermes, sòlides, i s’enfronta a qui calgui per tal de defensar-les.

Entre totes dues dones s’anirà teixint una relació que passarà del distanciament inicial (a causa d’aquest caràcter aspre i misteriós) a la intensitat emocional, fins al punt que l’escriptora protagonista serà l’única que arribarà a conèixer el seu secret i l’única, també, a qui se li permetrà creuar la porta de casa d’Emerence.

Més enllà de la peculiar relació d’amistat que anirem descobrint en passar les pàgines de la novel·la, també entrarem en altres temàtiques interessants. La contraposició entre el món urbà i el món rural, personificat per aquestes dues dones, en seria un (malgrat que ambdues provenen del món rural). Però també trobarem la crítica al voltant de tota la problemàtica amb què topen els escriptors de l’època estalinista a Hongria i les conseqüències d’aquest xoc. I ens parlarà de religió; del dret a una mort digna i del suïcidi; dels valors de l’amistat; de la solitud; de la sensació amarga que de vegades ens ofereix el triomf...

Narrada en primera persona i amb la introducció sovintejada de diàlegs, la història d’Emerence Szeredas s’anirà desgranant a poc a poc davant els nostres ulls. I caldria afegir que existeix una versió cinematogràfica dirigida per Istvan Szabó el 2012 (The door).

Sílvia Romero
(desembre 2015)