dijous, 24 de novembre del 2016

Tardes literàries

Cinc cèntims de la tertúlia del passat divendres...

El vi fa sang, de Salvador Balcells
  
·   Tertúlia de divendres 18 de novembre de 2016

De nou una sessió del club de lectura on la literatura i el món del vi i el cava s’uneixen per regalar-nos una bona tertúlia: el cicle “Literatura DO”. Enguany l’obra triada era la novel·la El vi fa sang, de Salvador Balcells, i hem pogut comptar amb la presència de l’autor, fet que ha enriquit més la trobada.

L’obra ha estat valorada positivament per part de les clubaires assistents a la tertúlia, tot i que en alguns casos han constatat certa dificultat per entrar en la història que se’ns planteja. Això és així perquè l’autor, i de retruc el protagonista de la novel·la, treballa en paral·lel dos casos d’investigació, i aquest detall ha desconcertat de bell antuvi algunes lectores. Amb tot, i de forma unànime, un cop s’esclareix aquesta lleu confusió la trama et fa passar pàgines i pàgines amb rapidesa per esbrinar qui és el culpable de cadascun dels casos.

S’ha remarcat la profusió de temes que es poden extreure en acabar la lectura. Una de les clubaires n’ha redactat una llista i ha enumerat les diverses temàtiques, que van des de les drogues i l’homosexualitat fins a les diferències generacionals i el pes de la moral catòlica dins la societat, tot passant per la crítica a les empreses de seguretat privades i a les indústries químiques. En alguns casos es tracta de temes tot just apuntats, i en d’altres aquests aspectes prenen relleu de cara al desenvolupament de la trama.

Curiosament, diverses veus han comentat que els ha cridat més l’atenció i els ha captivat en especial les relacions que s’estableixen entre els personatges enfront a la investigació pròpiament dita. Per exemple el marc familiar del sotsinspector Espinosa, amb els problemes que té amb les filles. O per exemple el tracte existent entre els professors que elaboren l’estudi sobre els atacs mediambientals de les empreses químiques, i l’evolució que té el seu comportament al llarg de la novel·la.

Un personatge que ha estat comentat per la peculiaritat del seu caràcter és justament un d’aquests professors: la Maite. I tot debatent sobre els canvis que es produeixen en ella, ens hem plantejat també el tractament més genèric de les dones en aquesta novel·la, perquè algunes clubaires consideraven que es mostren una mica antiquades i en canvi altres no refermaven aquesta opinió, sinó tot el contrari.

Ha estat una trobada intensa i rica en la qual, a més i com s’ha comentat a l’inici, hem pogut conversar amb l’autor, Salvador Balcells, i així conèixer una mica la cuina de la seva escriptura. Un aspecte que sempre atrau l’atenció i encurioseix els lectors.  

·   Unes paraules de Salvador Balcells

En ocasió de parlar del meu llibre EL VI FA SANG en el Club de lectura de la biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes, vaig compartir unes hores amb els membres del Club. Com és habitual, majoria absoluta de dones. M'ha semblat un grup preparat, que s'havia llegit el llibre en profunditat. I alhora amable amb l'autor, cosa d'agrair. Em va cridar especialment l'atenció el llarg llistat de temes que tracta el llibre fet per una de les participants, una relació que ni jo mateix m'havia plantejat amb aquesta extensió. En resum, una trobada molt agradable i profitosa.


·   L’autor


Escriptor català (L’Espluga de Francolí, 1946), va ser llibreter durant vint anys, després dels quals es va vincular al món de la premsa en català, de la gestió cultural, i també ha col·laborat en diversos programes de ràdio i ha estat professor de la Universitat Catalana d’Estiu.

L’interès polític i ecològic i la seva preocupació per l’entorn el van dur a escriure tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (1982), Energia i societat. Una perspectiva catalana (Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (1986).

Però és en el camp de la ficció on trobem el gruix de la seva obra. En aquesta línia ha col·laborat amb diversos contes en obres d’autoria compartida: Salou 6 pre-textos V  (2009), Estimada solitud i 15 contes més (2009) i Crims.cat 2.0 (2013).

Tot passant a la seva producció en el camp de la novel·lística cal destacar La taca negra (2007), on denuncia les màfies de la prostitució de luxe. L’obra va resultar guanyadora del Premi Joan Arús de l’Ajuntament de Castellar del Vallès amb el títol provisional de “Nines russes” i, a més, va marcar el punt de partida del personatge del sotsinspector dels Mossos Emili Espinosa, que serà qui protagonitzarà els títols posteriors de Salvador Balcells.

Així tenim El vi fa sang (2010), novel·la que tractarem en el nostre Club de lectura; Dur de pair (2012), en la qual ens capbussem en el món de les màfies internacionals del narcotràfic; Tempesta al Bàltic (2014), la quarta entrega de la sèrie Espinosa i mitjançant la qual ens trasllada al cau de la novel·la negra nòrdica; i Procés enverinat (2016), la cinquena i de moment última novel·la del sotsinspector Emili Espinosa.

·   L’obra


Amb El vi fa sang l’autor ens ofereix una nova novel·la protagonitzada pel sotsinspector dels Mossos, Emili Espinosa. Aquest personatge, que la ploma de Salvador Balcells el fa nascut a València i amb els seus inicis professionals com a guàrdia civil (serà posteriorment que ingressarà als Mossos d’Esquadra), gaudeix de tot un seguit de característiques habituals en altres detectius de sagues de gènere negre: casat amb una tortosina de caràcter fort i amb habilitats culinàries, aquesta sovint haurà de fer de mediadora per resoldre els conflictes entre l’home i les filles. Dues filles, per altra banda, amb trets independentistes i antisistema. Quant a la feina, de vegades l’Emili Espinosa és mal vist pels companys per certa inclinació individualista a l’hora de treballar i per la seva tendència a enfrontar-se amb els superiors. Malgrat això, tothom té clar que és eficient i eficaç.

La novel·la arrenca a l’Espluga de Francolí amb l’assassinat d’un conegut gitano i tractant de cavalls. L’escenari on es descobreix el cadàver dóna peu a Salvador Balcells per mostrar-nos diversos indrets turístics de la contrada, com la cova de la Font Major, el museu de la Vida Rural i el monestir de Poblet, per citar-ne alguns.

Però aquest crim no serà l’únic que haurà d’investigar. La mort d’un professor de la facultat d’enologia de la Universitat Rovira i Virgili serà denunciat pels seus companys d’universitat, que en cap moment poden creure’s que es tracti d’un suïcidi, tal com semblen indicar totes les proves. El professor difunt estava a punt de fer unes importants revelacions al voltant de la contaminació d’algunes empreses tarragonines del sector petroquímic, i els seus amics consideren que aquest informe compromès seria la raó del seu hipotètic assassinat.

Odis acadèmics, crítica a les empreses de seguretat privades, racisme, i una interessant passejada pel món del vi, el glamur del tast, la viabilitat de la viticultura ecològica... tot plegat es condensa en aquesta novel·la de Salvador Balcells, la segona protagonitzada per l’Emili Espinosa i que és l’obra triada enguany pel Club de lectura Tardes literàries per celebrar la nostra trobada dins el projecte Literatura D.O.

Sílvia Romero

(novembre 2016)