divendres, 24 de novembre del 2017

Tardes literàries

Cinc cèntims de la tertúlia del divendres17 de novembre...

Manto negre, de Marta Trillas

·         Tertúlia 
De nou la nostra trobada de novembre la celebràvem en el marc del projecte “Literatura DO”, cosa que implicava gaudir d’un tast de vins Vega de Ribes i Puig Batet mentre fèiem la tertúlia i també d’unes patates Piqué per acompanyar. Però la part central de la nostra petita festa literària era poder comptar amb la presència de Marta Trillas, l’autora de l’obra a comentar. I cal dir, en aquest sentit, que la seva novel·la Manto negre, de gènere negre i temàtica vitivinícola, va ser la guanyadora del “1r Premi de Novel·la Curta Celler de lletres”.

Com solem fer en aquestes trobades en què tenim el luxe de poder conversar amb l’escriptor o escriptora que hem llegit, vam passar per alt l’habitual primera ronda de valoracions per tal de comentar directament amb Marta Trillas diversos aspectes de la seva novel·la que ens havien cridat l’atenció.

Un dels temes que va sorgir amb més assiduïtat va ser la trama de Manto negre, un argument que avança amb tot un seguit de pistes per descobrir l’assassí de torn, però que en aquesta ocasió i segons van confessar les clubaires, no van intuir qui era de tots els personatges possibles. Cosa que provocava més ganes de continuar amb la lectura i de conèixer més sobre el cas exposat.

Un altre detall que es va comentar va ser el ritme àgil, intens, amb acció continuada i amb una protagonista, la Soraya, que passa d’un perill a l’altre en la recerca de la veritat. I encara al voltant d’aquest dinamisme narratiu es va lloar l’entradeta, a tall de pròleg, amb què s’inicia la novel·la. Una molt breu descripció d’un assassinat que serà el punt de partida de tot plegat.

El fet que Manto negre no plantegi les enveges i interessos d’una saga de cellerers (com trobem en diverses obres d’aquesta temàtica), i que el gran tema de la novel·la, la venjança, provingui de l’exterior (i no precisarem més per tal de no fer spoiler), va ser valorat molt positivament. I en aquest àmbit temàtic també es va remarcar altres temes com la desconfiança i la mentida, dos comportaments que suren al llarg de tota l’obra.

La Marta Trillas va respondre a les preguntes de les clubaires sobre la llargada de la narració, ja que, en la seva majoria, a les lectores els havia resultat breu i volien saber més dels altres personatges. I el cas és que, tal com hem esmentat a l’inici, el premi que va obtenir amb aquesta obra era de novel·la breu, per la qual cosa l’extensió de l’original quedava força delimitada.

El punt de vista narratiu, amb la tria de la primera persona, també va ser un dels temes de debat per tot el que implica a l’hora de narrar des d’aquesta focalització, i l’autora va comentar que havia optat per aquest recurs per tal de centrar l’atenció amb més intensitat en la protagonista, la Soraya, que és qui ens parla i ens explica tota la història.

Va ser una trobada interessant, i gràcies a la participació de Marta Trillas, a qui de nou agraïm la seva presència al Club de lectura, també molt enriquidora.

·         Unes paraules de l’autora: Marta Trillas Morera
Divendres, 17 de novembre de 2017, a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes, estic convidada a la tertúlia sobre el meu llibre Manto Negre, i soc rebuda d'una manera entranyable. Gràcies a cadascuna de les tertulianes i tertulià que van estar presents en l'acte.


Va ser un honor participar en les opinions i comentaris sobre la meva obra, sempre aprenc alguna cosa nova de cadascun dels lectors, que al final, són els grans protagonistes de la literatura. Sense ells, ni el meu Manto Negre, ni qualsevol altra obra, tindria vida pròpia, més que per al seu autor, i escoltar les vivències i sensacions causades per Manto Negre als lectors ha estat meravellós per a mi, cosa que em fa més rica literàriament.

Amb aquestes línies també vull agrair l'esforç a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, a Laia Bertran, felicitant-la per l'organització de la tertúlia, i com no a Sílvia Romero, el meu amulet, i per descomptat, un exemple a seguir per a qualsevol autor literari, pels seus coneixements i el seu ben fer. Espero tornar algun dia amb alguna altra obra i poder gaudir, de nou, una tarda de tertúlia com la viscuda.

·         L’autora

Escriptora barcelonina, és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona. Ha exercit durant anys l’advocacia i des de 1996 és procuradora dels tribunals, activitat que compagina amb la literatura, la seva gran passió.

La primera novel·la publicada data de 2010, Salteado de togas, una història que s’inicia amb la troballa per part d’una famosa xef barcelonina d’un cadàver a la Ciutat de la Justícia. En la resolució del crim s’hi veuran implicats diversos personatges relacionats amb l’àmbit judicial, un món que l’autora domina a causa de la seva professió.

El reverso de tu alma, la segona novel·la de Marta Trillas, apareix al mercat editorial el 2014 i, malgrat que continuem en el gènere negre, el rerefons on té lloc la història és tot un altre ja que l’autora ens endinsa, a partir dels brutals assassinats d’una ment distorsionada i sàdica, en el complex món dels trastorns de personalitat.

El 2015 amb Manto Negre, novel·la que comentarem al Club de lectura tot comptant amb la presència de l’autora, guanya el primer Premi de Novel·la Curta Celler de Lletres, certamen organitzat per la Biblioteca Municipal Ramon Bosch de Noya i l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia. Amb aquesta obra Marta Trillas fa la seva entrada en el gènere negre en català.

·         L’obra

Ambientada al Penedès, i en ocasions focalitzant l’acció concreta en diversos indrets de la població de Sant Sadurní d’Anoia, la novel·la Manto Negre ens ofereix un inici trepidant: la mort per enverinament de tots els membres del jurat del concurs Genus Vini. A partir d’aquí, i per un seguit de circumstàncies d’antuvi atzaroses, Soraya Beaumont, l’hereva d’un important celler de la zona, es veurà abocada a la necessitat de resoldre el cas.

En el camí per aconseguir-ho haurà de tolerar les fugides d’estudi del pare, que sovint no respon les seves preguntes com ella voldria; flirtejarà amb Alejandro, l’hereu de les caves Gelcem, de qui en algun moment sospitarà; també dubtarà de les intencions de Joan, amic d’infantesa i hereu de les veïnes caves Anyí; i desconfiarà d’Oriol Planell, amic de la família de tota la vida. Soraya anirà penetrant en un envitricoll d’interessos econòmics i d’antigues històries d’amor, de rancúnies i desitjos de venjança, de pèrdues doloroses i secrets ocultats amb el pas dels anys. I en aquesta aventura, en ocasions, serà ella mateixa qui acabarà convertint-se en víctima perquè el responsable de l’enverinament intentarà silenciar-la.

És una novel·la de gènere negre que lliga les diverses temàtiques que giren a l’entorn del cas a investigar amb el món del vi i del cava, escenari que es converteix en l’altre gran protagonista de Manto negre.

Encara en aquest aspecte de tractament literari del món de la viticultura, trobarem nombrosos fragments on es destil·la l’amor vers les vinyes, els seus camps i conreu, els cellers i tots els diversos passos que cal seguir per elaborar el producte final. Tècnicament cal assenyalar que a l’inici de cada capítol l’autora ens facilita la informació al voltant d’una varietat de vi o cava. I tot plegat ve amorosit amb descripcions de paisatge breus i concises que enriqueixen la narració i alhora mantenen l’avenç de la història. Unes descripcions, per altra banda, on cal destacar la percepció de les olors i la llum.

Sílvia Romero
www.silviaromeroolea.es.tl
(novembre 2017)