dimarts, 14 d’abril del 2020

Recomanació


El senyal de la pèrdua. Escrits inèdits dels últims anys és un recull dels últims textos que va escriure la prestigiosa poeta catalana Maria-Mercè Marçal. Aquest llibre està editat en català per l’editorial Empúries.
Aquesta obra es divideix en tres parts: en primer lloc, el dietari de l’escriptora, que s’inicia l’1 d’agost de 1996 i s’estén fins el 1997. En ell, Marçal s’esplaia en les seves preocupacions envers el càncer que li fou diagnosticat el 1996. En segon lloc, es troba la correspondència entre  Maria-Mercè Marçal i Jean-Paul Goujon. En aquestes cartes, la poeta reflexiona sobre la seva manera d’entendre la literatura. Finalment, l’última part del llibre és una entrevista feta per Jordi Muñoz l’any 1997 a la revista Illacrua on toquen temes com els eixos vertebradors de la poesia de Marçal, la importància de l’escriptura en la vida de l’autora o sobre l’única novel·la que va escriure Marçal, titulada La passió segons Renée Vivien.

Aquesta obra la podeu trobar a l'eBiblio


Maria-Mercè Marçal. L’escriptura permeable és un assaig escrit per Caterina Riba en el qual l’autora fa un exhaustiu recorregut envers la poesia de l’escriptora, els seus referents en poesia i la teoria feminista que la condiciona. Caterina Riba és doctora en Literatura per la Universitat de Vic i va rebre el premi Josep Carner de l’Institut d’Estudis Catalans per la seva tesi doctoral sobre la poesia de Maria-Mercè Marçal. Aquest llibre està editat en català per l’editorial Eumo.
Ambdós llibres aprofundeixen no només en l’obra de Maria-Mercè Marçal sinó que també ens parlen de l’escriptora i allò que volia transmetre amb els seus escrits. Concretament en els seus dietaris, crida l’atenció les seves lamentacions a l’hora d’haver de donar explicacions per escriure en català. Només la llengua que emprava per expressar-se ja era (i segueix sent) un posicionament polític. També és notable com en la seva correspondència amb Jean-Paul Goujon -professor i escriptor universitari francès- li crida l’atenció més d’una vegada pels seus prejudicis masclistes envers les obres d’algunes escriptores.

Un altra aspecte a tenir en compte és la qüestió del feminisme ja que és un tema cabdal en l’obra de Marçal. Al llarg de tota la seva vida es manté vinculada al moviment feminista i recupera escrits d’autores oblidades com Clementina Arderiu o Rosa Leveroni.

Aquesta obra la podeu trobar a l'eBiblio


En conclusió, si tens ganes de conèixer en profunditat a Maria-Mercè Marçal i el què s’esdevé darrere dels seus poemes aquests són els teus llibres.

Altres llibres que parlen de Maria-Mercè Marçal i que també podeu trobar a l’eBiblio són els següents: 




Un altre llibre de la mateixa autora que podeu trobar a l’eBiblio: