divendres, 29 de maig del 2020

Recomanació còmic

Buñuel en el laberinto de las tortugas 
Fermín Solis 
Reservoir Books, 2019 

L’any 1933 Luis Buñuel i el seus col·laboradors van rodar el documental «Las Hurdes, tierra sin pan» on es retratava la misèria que es patia a aquesta comarca d’Extremadura. Un film que va servir per denunciar l’extrema pobresa que es patia a Las Hurdes i que va suposar una obra de referència a la història del cinema documental. 

Aquest còmic narra la història de la gestació i del rodatge de la pel·lícula. De la manera sorprenent d’aconseguir el finançament, del compromís de l’autor contra la injustícia i del dia a dia del rodatge. Una relat que fins i tot posa en boca de Buñuel els arguments en el debat de si un documental pot o no escenificar i reconstruir la realitat. 

Un llibre agradable de llegir, que t'enganxa mica en mica, i que, retratant un episodi de la història del cinema, ha aconseguit fer un camí de tornada i ser adaptat en aquesta pel·lícula d’animació de 2019. En definitiva un còmic molt útil per conèixer un dels grans intel·lectuals d’aquella generació que, en gran part, van patir la guerra i l’exili, i que va estar compromesa amb la denuncia de les injustícies. 

Disponible a l’eBiblio