dijous, 21 de maig del 2020

Recomanació de còmic

Steve Jobs: La biografia il·lustrada 

Jessie Hartland 
Editorial Fanbooks, 2015 

Interessant i amena biografia en versió còmic, per totes les edats, del famós empresari i visionari que va revolucionar la indústria tecnològica i al qual devem tantes innovacions del nostre dia a dia. 

Des de la invenció dels primers estris de pedra, o del descobriment del foc, la tecnologia avança gràcies a l’enginy i la feina acumulada de moltíssima gent al llarg de la història. Estem segurs que en aquests avenços hi deu haver implicada infinitat de gent anònima que ha treballat en aquest sentit, ja sigui sola o en equip. Tot i així ens agrada personificar i valorar els líders quan han sabut veure, abans que la resta dels mortals, les noves possibilitats de la tècnica. 

Steve Jobs va ser un d’aquests líders visionaris que va trobar la manera de combinar tecnologies i idear productes que han canviat la manera de viure de milions de persones. Va crear Apple Computer, juntament amb Steve Wozniak, al garatge de casa seva. Tots dos van veure que hi havia mercat per vendre ordinadors personals quan pocs creien que això fos possible. De fet Hewlett Packard va rebutjar-los el primer prototip amb l’argument; «per què vol la gent un ordinador a casa seva?». 

La història va començar aquí però a la vida professional Steve Jobs va continuar col·leccionant èxits, i també alguns fracassos. Després del seu paper en la popularització de les primeres computadores personals va continuar la revolució de la microinformàtica amb la comercialització dels primers ordinadors amb sistema operatiu de finestres, menús desplegables i icones governades per un ratolí, copiant una idea que va veure a Xerox. La llista d'èxits a Apple segueix amb les primeres tipografies en pantalla, els iPhones, iPods, iPads, botigues d’aplicacions i música en streaming. Fins i tot en els anys que va estar fora d’Apple, per desavinences amb la resta de l’equip directiu, va tenir temps de fracassar amb el ordinadors Next i de revolucionar l'animació per ordinador dirigint Pixar. 

En definitiva Jobs va ser un empresari innovador, visionari, valent i creatiu, que no va tenir por dels canvis i que va estar al lloc i al moment adequat i va saber treure’n profit. També un geni malhumorat, polèmic i perfeccionista (en el sentit bo i dolent del terme) però que va tenir una inqüestionable influència en la indústria tecnològica i en la nostra societat. 

Disponible a eBiblio