dilluns, 15 de juny del 2020

Còmics més enllà de la ficció


Avui dia no cal entrar a parlar sobre les bondats del còmic com a mitjà d’entreteniment ja que, independentment de la nostra relació actual amb els tebeos, tots tenim les nostres referències comiqueres que ens han marcat i amb les qual ens identifiquem. Així doncs, segons la nostra edat o experiència podem estar influïts pels clàssics espanyols com ara el TBO o l’Escola Bruguera, per la «Bande dessinée» franco-belga, com ara Tintin, Astèrix o Lucky Luke, pels comic-books de Marvel o pel gran triomfador d’aquests temps; el manga japonès.

Només sentir la paraula còmic ens ve al cap un munt de personatges de ficció que han esdevingut icones mundials i que han traspassat el gènere per conquerir altres mitjans com el cinema i la televisió. Tot i així no està de més reivindicar el còmic també com un mitjà de difusió del coneixement més enllà de la ficció. Avui dia tenim a la nostra disposició còmics que parlen de filosofia, música, matemàtiques o biologia, per anomenar uns quants, i per això volem recomanar un parell de lectures molt interessants que tracten fets reals. Concretament una biografia i un relat històric.

Frida Khalo. Una biografía
Maria Hesse
Editorial Lumen, 2016

Biografia de la famosa pintora mexicana. Una vida de passió, amor, vitalitat, dolor, llibertat, desgracia, creativitat, viatges i experiències. Recomanable llibre per conèixer millor a Frida Khalo i també per gaudir de les magnífiques il·lustracions de Maria Hesse.

Disponible a eBiblio



La muerte de Guernica
Paul Preston i José Pablo García
Editorial Debate, 2017

Adaptació al còmic de l’obra de l’hispanista britànic Paul
Preston sobre la història del bombardeig de Guernica del 26 d’abril de 1937 per part de l’aviació nazi a les ordres de Franco.
Un interessant llibre que ens endinsa en els detalls del conegut atac criminal contra la població civil d’aquest municipi basc.

Disponible a eBiblio