dimecres, 4 de juny del 2025

Club de lectura Dijous entre lletres

 Cinc cèntims de la trobada del mes d'abril...

PRIMAVERA, ESTIU, ETCÈTERA. Marta Rojals

A la trobada del mes d’abril del club de lectura ‘Dijous entre lletres’ vam llegir i comentar la novel·la Primavera, estiu, etcètera (La Magrana, 2011) de l’escriptora Marta Rojals.

Marta Rojals i del Álamo (la Palma d'Ebre, 1975) és una escriptora, articulista i arquitecta catalana. Es llicencià en arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya on s'especialitzà en teoria, història i crítica, la qual cosa li permet traduir i editar publicacions d'arquitectura. Ha col·laborat amb VilaWeb, les revistes L'Avenç i Descobrir i el diari Ara, així com a la publicació satírica Illegal Times.

El 2011 debutà amb la novel·la Primavera, estiu, etcètera, que se centra en la vida de l'Èlia, una jove que després de quedar-se sense feina i sense parella torna al poble on va créixer. Això farà que la protagonista es replantegi moltes coses. La novel·la va gaudir d'una gran acceptació tant pel públic com de la crítica, i ha arribat fins a la tretzena edició.

El gener del 2014 va publicar la seva segona novel·la, L'altra, enmig d'una gran expectació i va obtenir un ràpid reconeixement per la crítica. El març de 2015 va publicar amb l'editorial Sembra No ens calia estudiar tant, una selecció d'articles d'opinió publicats prèviament a VilaWeb.

La novel·la comença amb la protagonista, l’Èlia de cal Pedró, que torna com cada any per Tots Sants, al poble per fer la visita de rigor al cementiri i passar uns dies amb el seu pare i la seva tieta. Amb 34 anys fets, la parella l’acaba de deixar i la crisi fa estralls en el despatx d’arquitectura on treballa a Barcelona. Ara es disposa a aprofitar el pont per posar ordre, si més no, als pensaments. Després de l’exili universitari i laboral, l’Èlia s’adona que amb l’edat s’hi sent cada cop més còmoda entre qui va ser la seva gent. I quan una està tan ben disposada i atenta, pot ser que comenci a veure i a entendre coses que fins ara li havien passat desapercebudes.

Marta Rojals ha escrit una primera novel·la madura i molt ben travada sobre l’amor, l’amistat, la família, la feina, les oportunitats perdudes i la possibilitat de trobar un lloc propi al món.

- Temes que van sortir a la conversa:

Vam començar amb una valoració general de l’obra, que va satisfer a tothom. Ja havíem llegit una altra novel·la de la mateixa autora i també ens va agradar molt. Vam destacar el to directe i sense artificis de la narració; també es va remarcar el domini de la llengua, un català genuí, ple de modismes i girs del sud) que és un dels grans encerts de la novel·la.

L’eix central de la conversa va ser la protagonista. La vam analitzar com un personatge complex, contradictori, molt real. Segurament l’autora ens explica aquí una història més o menys autobiogràfica, la d’una dona que torna al seu poble en un moment de crisi personal i professional, arrossegant un buit que encara no sap com omplir. Aquesta tornada esdevé una excusa narrativa per explorar la seva identitat, els vincles familiars i amorosos, i el conflicte latent entre allò que vam deixar enrere i allò que encara no sabem si volem construir. De fet, ens va cridar l’atenció com la protagonista renuncia a l’amor del Bernat per l’amor de la seva amiga.

També vam comentar la importància del poble, que no és només un espai geogràfic, sinó l’espai dels records, les pèrdues i els silencis. Rojals no idealitza aquest món rural sinó que en mostra la duresa, però també la calidesa dels vincles o els codis no escrits.

A més, vam parlar sobre les relacions de parella; l’amor no apareix aquí com una solució màgica, sinó com un espai de dubtes, de contradiccions i, també, de desig. La separació d’en Blai l’afecta molt en tots els sentits.

Un altre aspecte interessant del llibre és com retrata la generació que va arribar a la trentena en plena crisi econòmica (la del 2008) i vital. L’Èlia és arquitecta, però es troba sense feina, desorientada, amb una formació que no encaixa amb les opcions reals que li ofereix el país. Aquesta frustració no és només una crisi personal sinó col·lectiva: una generació que va créixer amb expectatives que la realitat s’ha encarregat de trencar.

Finalment, vam comentar el títol de l’obra i la seva estructura. Primavera, estiu, etcètera evoca un temps cíclic, una repetició, una estació emocional que no s’acaba. Aquest “etcètera” final és una manera de dir que el que vivim no es tanca mai del tot, que hi ha etapes que es repeteixen, errors que tornen, i aprenentatges que només es fan amb el temps, i sovint, amb dolor.

En resum, la novel·la està escrita amb una gran sensibilitat i honestedat. No és un llibre que pretengui donar lliçons, sinó que vol mostrar la confusió, la culpa i la fragilitat amb total naturalitat.


Raquel Casas Agustí
Conductora del Club