dimecres, 11 de desembre del 2024

Club de lectura Tardes Literàries

 Cinc cèntims de la trobada...

                                VIATGE ENTRE DOS MONS, de Blanca de Semir

En aquesta sessió de Tardes Literàries, el mes de novembre, vam tenir el goig de rebre la visita de la guanyadora del VIII Premi Celler de Lletres, auspiciat des de Sant Sadurní d’Anoia per l’escriptora Sílvia Romero, que fou molts anys conductora del nostre club.

La visita, plaent i esperada, de Blanca de Semir per parlar-nos de la seva novel·la breu Viatge entre dos mons es va unir al plaer també de la degustació d’uns vins del Penedès, obsequi dels cellers per unir-nos al grup de Biblioteques amb DO.

Viatge entre dos mons, novel·la ambientada al Penedès, narra la visita d’una dona d’un altre món, la Run, la qual és enviada des del seu planeta, Baget, a descobrir els fonaments de l’elaboració del cava. A partir d’aquesta premissa original, pròpia de la ciència-ficció i molt literària, ja que és un clàssic la visita de la persona forània que ens farà apreciar millor i observarà de fora la nostra manera de viure, passions i costums, Blanca de Semir construeix una narrativa que es basa en els diferents mesos de l’any per completar el cicle vitivinícola i adelitar-nos també en l’arribada de la Run a la terra –ella diu que prové d’Islàndia- i en com s’interessa per la producció en els cellers, i al mateix temps descobreix l’amor terrenal i humà.


Les lectores i jo mateixa vam valorar l’originalitat de la proposta i la claredat de l’argument, i vam instar la Blanca a seguir explicant-nos més històries i exploracions de la Run –una dona que té la capacitat de viatjar on vulgui, i que per això mateix va suscitar la nostra simpatia i sana i natural enveja-, vist que –sense voler desvetllar al final- s’estableix una bona i ràpida col·laboració entre el seu planeta i el nostre. L’autora, també artista i filòsofa, no ens va dir ni que sí ni que no, però va ser molt amable i oberta i ens va prometre tornar algun dia, amb una nova obra.

dilluns, 9 de desembre del 2024

Projecció de documental

Dilluns 16 de desembre, a les 18 hores

Pujolar

Los muertos aún recuerdan su nombre

Aquest documental dirigit pel director de documentals Eduard Gión vol retre homenatge a un dibuixant com Albert Pujolar que dedicada tota la seva vida a dibuixar i pintar, donant sentit a les vides de moltes persones que amb el seu treball deixava volar la imaginació i et transportava a un món ple de terror.

Qui millor que ell mateix per a conduir-nos en aquest treball per la seva meravellosa obra on ens narra de la seva pròpia veu les tècniques, idees, colors i horrors que va voler plasmar en la seva obra i que després van ser reproduïdes en totes aquestes novel·les i còmics que tant ens han fet gaudir en la nostra adolescència.

Un documental que reivindica i homenatja el treball oblidat de molt dels artistes i dibuixants d'una Barcelona creativa que es va quedar totalment injuriada i que nosaltres volem donar llum i visibilitat de la mà d'un d'aquests dibuixants com Albert Pujolar, els morts encara recorden el seu nom.

Amb la participació d'Eduard Gión i Albert Pujolar


dimarts, 3 de desembre del 2024

Horari de desembre i gener

Durant els mesos de desembre i gener la Biblioteca Manuel de Pedrolo modifica alguns dies els seus horaris, amb motiu del pont de desembre, Nadal, Cap d'Any i per la Festa Major de Sant Pau.




dissabte, 30 de novembre del 2024

Exposició

Del 5 al 28 de desembre, a la sala polivalent

Pujolar, una vida d'art

A càrrec d'Albert Pujolar

Dibuixant, il·lustrador i pintor, prolífic autor de portades per a revistes i literatura de quiosc i il·lustracions tant per al mercat nacional com per a l'estranger.

Pujolar ha il·lustrat gairebé moltes de les portades per a les novel·les de "bolsillibre" de Bruguera en els anys 50, 60 i 70, des de romàntiques per a Barbara Cartland o Corin Tellado, Policíaques, Oest, Ciència-ficció o de Terror.

Als anys 70 va ilustrar moltes de les portades de la sèrie Dones Marcades també per a Bruguera així com per a Bardon Art.

Moltes de les portades de temàtica de Terror per a Bruguera o Toutain, realitzant les portades de clàssics com Creepy, Vampirella o Vampus.

En l'actualitat s'han rescatat moltes d'aquelles portades originals de Bruguera anomenats també novel·les Pulp o altres il·lustracions.

Aquesta exposició vol retre homenatge a un dibuixant i pintor com Albert Pujolar dedicat tota la seva vida a dibuixar i pintar, donant sentit a les vides de moltes persones que amb el seu treball deixava volar la imaginació i et transportava a un món ple d'amor, romanticisme, bèl·lic, o terrorífic.

Les portades originals a exhibir estan seleccionades de més de 200 portades originals, totes elles marcades en el dors amb el segell de l'editorial i alguna d'elles amb les pautes originals de la novel·la que il·lustraria en el seu moment.

Inauguració de l'expoxició i visita guiada dijous 5 de desembre, a les 18 hores, a càrrec del pintor i d'Eduard Gión, director de cinema i teatre

divendres, 29 de novembre del 2024

Club de lectura Dijous entre lletres

Cinc cèntims de la trobada...

LA FORÇA D’UN DESTÍ. Martí Gironell

La trobada de novembre del club de lectura ‘Dijous entre lletres’ la dediquem sempre a una lectura relacionada amb el món del vi. Enguany hem llegit i comentat La força d’un destí (Edicions 62, 2018), obra guanyadora del Premi Ramon Llull 2018 de l’escriptor i periodista Martí Gironell.

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971). Llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme, ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·labora en mitjans de comunicació com El Punt Avui i L’Illa dels Llibres. Entre els seus llibres destaquen El pont dels jueus (2007), que ha estat traduït a diversos idiomes; La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòleg (2010); L’últim abat (2012), i El primer heroi (2014), que també han estat traduïts a diverses llengües. El 2015 va publicar Strappo, la novel·la de l’espoli del romànic català, i el conte infantil El nen dibuixat. L’any 2018 va guanyar el Premi Ramon Llull amb La força d’un destí, amb més de 30.000 exemplars venuts i traduïda al castellà, l’anglès, l’holandès i el búlgar. També ha publicat els àlbums il·lustrats Un talp al meu jardí (2021), Un talp a l’antic Egipte (2022), Un talp a l’antiga Roma (2023) i Un talp als Jocs Olímpics (2024). L’any 2020 va publicar Paraula de jueu, i el 2022 va guanyar el Premi Prudenci Bertrana amb la novel·la El fabricant de records.

La novel·la ens explica la història d’un jove anomenat Ceferino Carrión, un personatge real que amb vint-i-un anys fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a les celebrities del Hollywood daurat, Leon torna a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.

- Temes que van sortir a la conversa:

Comencem comentant que el protagonista va ser un home avançat a la seva època, i que tot i la feina que va fer també va tenir molt sort. En Jean Leon va ser tot un personatge, un triomfador que va perseguir i aconseguir el gran somni americà: després de viure a Nova York i servir com a taxista, es trasllada a Hollywood, on inicia una meteòrica carrera que el porta a establir un restaurant exclusiu, i el preferit per estrelles de cinema com James Dean, Frank Sinatra i Marilyn Monroe. És allà quan el Ceferino es reinventa sota el nom de Jean Leon.

Més enllà de l'èxit, Gironell no amaga les ombres a la vida del protagonista: els sacrificis, les lluites interiors i la solitud que sovint acompanya aquells que busquen l’èxit per damunt de tot i ens mostra com el protagonista ha de fer front a renúncies personals, des de deixar enrere la seva família fins a viure amb la càrrega de mantenir la seva reputació. Un exemple de les ombres del seu caràcter seria el contrast entre l’amabilitat que mostra amb els clients i la duresa que gasta amb els treballadors del seu restaurant.

Un altre tema clau de la novel·la és la recerca de la identitat. Al llarg de la història, el protagonista es transforma constantment: de Ceferino a Jean Leon, de taxista a restaurador, de restaurador a vinicultor. Aquesta metamorfosi constant planteja una reflexió sobre com definim qui som i fins a quin punt les circumstàncies ens van modelant.

Aquesta obra destaca per la seva capacitat de barrejar història, gastronomia, vinicultura i la fascinació per les històries d’emprenedoria personal.

Pel que fa al tex és senzill de llegir i també entretingut. Malgrat gran quantitat de dades, l’estil és més periodístic que literari, per tant la història se segueix amb facilitat. L’estructura narrativa que ha triat l’autor és combinar passat i present per mantenir el ritme i l’interès.

La tercera part del llibre, centrada en el món de la vinicultura, és també una celebració del territori català. Jean Leon, convertit en vinicultor al Penedès, es proposa crear un vi d’autor capaç de competir amb els millors del món. Aquí, Gironell aprofundeix en la importància de l’arrelament, la passió pel treball ben fet i la connexió amb la terra.

Entre els aspectes més destacables de la novel·la hi ha la capacitat de l’autor per recrear amb autenticitat les èpoques i els ambients que descriu. A més, la història de Jean Leon és tan extraordinària que sembla feta a mida per a una gran novel·la. Tanmateix, alguns lectors podrien trobar que la figura de Jean Leon està massa idealitzada en alguns moments.

En conclusió, recomanem aquesta novel·la per a aquells que busquen històries reals amb un toc de ficció i per als amants de la història, el vi i els grans personatges.

Per a saber-ne més de l’obra, podeu mirar aquesta entrevista que li van fer a l’autor AQUÍ.


Raquel Casas Agustí
Conductora del Club




dimecres, 20 de novembre del 2024

Club de música

Dimarts 26 de novembre, a les 18:30 hores

Conferència - audició

Les ciutats de la música clàssica

Londres

A càrrec de David Puertas

dimarts, 12 de novembre del 2024

Club de lectura Tardes literàries

Cinc cèntims de les tertúlies de setembre i octubre...

Setembre:

El paradís rere el mar, de Mercè Carandell

En la primera sessió de les Tardes Literàries d’enguany, vam tenir la sort de comptar amb la presència de l’autora, Mercè Carandell, metgessa que exercí durant anys a Sant Pere de Ribes, coneguda i apreciada per totes nosaltres. Filla d’una família d’intel·lectuals, i ella mateixa activa lectora, escriptora i investigadora, va explicar-nos la gènesi de la novel·la El Paradís rere el mar. Una història on es mostra la interrelació entre una família menestral de mitjan segle XIX –la de la Susina- amb la d’una família d’aristòcrates decadents, que hi casen el seu fill Francisco. A l’entremig, en una trama sentimental i aventurera a l’ensems, en Blai, enamorat de a Susina, viatja a Cuba on farà fortuna amb el negoci dels esclaus, molt ben descrits en unes escenes escruixidores, que ens mostren unes granges humanes de les quals l’autora ens en dona detallada notícia.

El col·loqui entre la Mercè Carandell i les avesades lectores de les Tardes Literàries va culminar en un agraït aplaudiment i un merescut obsequi de part de la Laia Bertran, directora de la Biblioteca Manuel de Pedrolo.





Octubre:

L’amiga genial, d’Elena Ferrante

En la segona sessió de les Tardes Literàries, vam comentar una novel·la coneguda de les lectores, algunes de les quals n’havien llegit els quatre títols de la sèrie i fins i tot n’havien vist l’adaptació televisiva. Malgrat que algunes clubaires van trobar que l’obra no els havia acabat de fer el pes, potser per un excés en les descripcions i la gran quantitat de personatges, una bona majoria va considerar que la novel·la bé valia una relectura, sobretot per la commovedora història de l’amistat entre les dues protagonistes, la Lila i la Lenù. Havent crescut, des de nenes, en un barri molt humil i perifèric de Nàpols, les dues nenes són molt intel·ligents i beuen com esponges del saber que els ofereix l’escola. A les respectives famílies, el tracte no és pas el mateix; la Lila –possiblement, l’amiga genial- pateix maltractaments del pare, que l’arriba a llançar per la finestra, i no li permeten fer estudis secundaris, mentre que la Lenù no és pas una nena mimada, però en canvi aconsegueix anar estudiant, gràcies als bons oficis de les mestres. La història d’aquesta novel·la arriba fins al casament de la Lila i la ruptura del prometatge de la Lenù, però ens va entusiasmar tant que vam suggerir de quedar un dia, potser ja a final de curs, perquè les companyes més avesades ens expliquessin amb pèls i senyals com culminava la història d’aquestes dues amigues especials que se’ns han fet tan pròximes i amb les quals, en certa manera, ens hem sentit identificades.




Maria Rosa Nogué

Conductora del Club de lectura

Novembre 2024

dilluns, 11 de novembre del 2024

Exposició d'il·lustracions

Fins el 30 de novembre, a la sala polibalent


A càrrec de Maria Boladeras

Programació Biblioteques amb DO