dimecres, 3 de febrer del 2010

Novetats d'aquest mes

RECOMANACIONS DEL MES

NOVEL•LA

La puerta de los infiernos. Laurent Gaudé
Salamandra 2009
N Gau



Galardonado con los premios más prestigiosos de Francia —el Goncourt por El sol de los Scorta y el de los Libreros por El legado del rey Tsongor—, Laurent Gaudé se ha convertido en una de las voces más importantes de la literatura francesa contemporánea y en autor de una obra traducida y leída en el mundo entero. La puerta de los Infiernos, cuarta novela de Gaudé que publica Salamandra, recurre a la fuerza del mito para abordar el dolor y el desamparo que causa la pérdida de un ser querido. Después de una funesta reyerta callejera, Matteo, un joven taxista napolitano, ve con impotencia cómo su mundo se desmorona. Su hijo Pippo, de seis años, ha muerto. Su mujer está desolada, y él, una noche tras otra, movido por una pena honda y callada, recorre la ciudad sin rumbo, en su coche vacío. Así, en una de sus solitarias derivas, Matteo conoce a un pequeño grupo de personajes marginales que se reúnen de madrugada en torno a Garibaldo, el dueño de un minúsculo café, entre los que se cuentan una extraña mujer, un cura viejo y enfermo, y un estrafalario profesor que afirma no sólo que el infierno existe, sino que una de las puertas de entrada se halla en Nápoles. La desesperanza llevará entonces a Matteo a intentar cruzar el umbral entre los dos mundos para emprender un viaje en busca de consuelo y reparación. Con claras reminiscencias de tragedia griega, Laurent Gaudé vuelve a hacer gala de lenguaje de lirismo contenido, del que se sirve para sondear la grandeza y la fragilidad humanas en un vibrante retrato de un sur de Italia a la par moderno e intemporal.

Font:lecturalia.com

Nit de les papallones. Jordi Coca
Edicions 62 2009
N Coc



Protagonitzada per la Carla, una vedet que acabarà convertint-se en una icona de la llibertat i la modernitat, La nit de les papallones retrata la vida nocturna de Barcelona durant els primers anys 70. Escrita com un homenatge a l'stripper Christa Leem, la novel•la ens mostra la construcció d'un mite de l'espectacle que aviat enlluerna un cercle de intel•lectuals, artistes i personalitats progressistes i que acabarà convertint- se en tot un símbol del trencament amb el passat, d'un món nou que, dissortadament, no passarà de ser una promesa. Genial, agosarada, intuïtiva i vital, la Carla és una noia suggerent que encarna tant l'ànsia de llibertat com la temptació de perdre's en els laberints de la nit.

Els personatges es mouen pels ambients nocturns que aleshores estaven de moda, des de la Rambla, el Panam's, el Drugstore, el Bocaccio, Lord Black fins al Barcelona de Noche, del Jazz Colón o del petit escenari de la Bodega Apolo, al Paral•lel o El Molino, on ella es convertirà en una vedet inoblidable. Aviat, però, l'espiral d'èxit la porta a un enlairament desmesurat i entrarà en un procés de destrucció absurd. No són únicament l'alcohol i les drogues el que la destrueix. Són els homes i les dones que l'envolten i l'admiren. Són alguns poderosos que només pensen en fer-se seva aquella noia bella, pertorbadora, i immensament vulnerable. La Carla és una il•lusió, un ésser de vida breu, una papallona de la nit, com tants altres miratges d'aquella època.

Font: Llibres.cat

Els jugadors de whist. Vicenç Pagès Jordà
Empúries 2009
N Pag



Patètic i ridícul, fracassat i sense haver complert cap de les seves expectatives de joventut, en Jordi es guanya la vida fent de fotògraf de casaments. Avui, però, és un dia especial : qui es casa és la seva filla, la Marta, i amb un noi que ell no pot ni veure. Mentre s'enfonsa en una mena de depressió apàtica i desil•lusionada, en Jordi recorda la seva vida: la seva adolescència a Figueres, una desgràcia que li va marcar la vida i que no descobrirem fins al final, la seva joventut, com va conèixer la seva dona i com va tenir la seva filla. Al final de la boda de la seva filla, en Jordi s'obsessiona amb la millor amiga de la seva filla, capbussant-se en un espiral d'accions patètiques i ridícules que l'enfonsaran cada vegada més, fins al clímax final, del qual sortirà renascut. Divertida, intel•ligent, ben construïda i sorprenentment llegidora i trepidant, Els jugadors de Whist és la novel•la que estàvem esperant d'un dels escriptors de la generació dels 60 que més prometia.

Font: Llibres.cat


CONEIXEMENTS

La cultura de la cobdícia: les claus de la crisi econòmica a Catalunya. Francesc CabanaPòrtic 2009
338.97 Cab



Barack Obama va encunyar el terme «cultura de la cobdícia» per denunciar les causes de la crisi econòmica actual. Aquesta crisi confirma la teoria dels cicles econòmics. Aquesta teoria dels cicles s'havia posat en dubte darrerament per alguns economistes que parlaven d'un creixement continuat. Però Francesc Cabana sosté que els errors humans persistiran i que després d'aquesta crisi en vindrà una altra. Cabana es proposa explicar amb anècdotes amenes i reveladores les causes i l'impacte de la crisi immobiliària i financera entre nosaltres. Aquest llibre, per tant, parla d'immobiliàries concretes, bancs concrets i noms identificables que viuen entre nosaltres.


CÒMIC
Génesis. Robert Crumb
La Cúpula 2009
C Cru



Crumb presenta Génesis, su obra más monumental, una fiel traducción visual del primer libro del Antiguo Testamento que en España saldrá el próximo día 29 editado por La Cúpula.
En una decisión que multiplica el poder subversivo del cómic, el autor ha evitado ridiculizar el texto original y ha sido extremadamente respetuoso con la literatura bíblica, hasta el punto de prescindir incluso de
exhibiciones genitales: «No he necesitado emplear la sátira –explicaba durante una presentación en París–.
El Génesis es lo suficientemente grotesco por sí mismo. Que millones de personas se lo tomen tan en serio y lo utilicen como fuente de guía moral es una locura. ¡La gente se mata por la jodida Biblia!».

Font: El Periódico


CONEIXEMENTS INFANTIL

Adaptar-se o morir. Josep Maria Barres Manuel
Parramón 2009
I59.15 Bar



La característica més destacada dels éssers vius és la seva capacitat d'intercanviar matèria i energia amb l'entorn de manera favorable per a ells. Aquesta capacitat crea la necessitat de relacionar-se amb el medi que els envolta i per això els organismes, sense excepció, són sensibles al medi extern i evolucionen per adaptar-se. L'alternativa és tan certa com cruel: desaparèixer si no ho aconsegueixen!


IMAGINACIÓ

La hermanita. Joceline Sanschagrin
Everest 2009
I* San



Jo vull una mascota. Lucía Serrano
Thule Ediciones 2009
I* Ser



Quasi tots els nens volen una mascota però és difícil triar-ne una. No pot ser molt gran, ni molt llarga, ni molt pesada, ni molt petita. No tots els animals poden fer de mascota, o si?

Ottolina i la gata groga. Chris Riddell
Cruïlla 2008
I** Rid



Els pares de l'Ottolina sempre són de viatge i ella viu amb un ésser pelut molt simpàtic. Entre tots dos es fan un fart de riure i desemmascaren una banda de lladres de gossos.

BatPat: els trols caparruts es desperten. Roberto Pavanello
Estrella Polar 2009
I*** Pav



Quart viatge al regne de la fantasia. Geronimo StiltonEstrella Polar 2009
I*** Sti



Esteu a punt per a un nou viatge al Regne de la Fantasia? L'últim ou de drac ha estat robat i l'estrip dels dracs corre el risc d'extingir-se! Només cal que ens posem en marxa, ens esperen mil aventures emocionants i mil perills que haurem d'afrontar per aconseguir la pau al Regne de la Fantasia! Serà un viatge de bigotis, paraula de rosegador!


MÚSICA

Ruas. Mísia
Universal Music, 2009



És el nou disc de Mísia. Disc doble que narra dues histories: Lisboarium (cd1) és un somni on tot és possible. Y & Tourist (cd2) és un espectacular viatge mitjançant grans cançons d’altres artistes fetes a la seva manera. Ambdós relaten els camins de la vida, del cor, de la tristesa, de l’amor i de les absències que un viu fins que agafa l’última corba.


Podeu consultar el llistat complet de novetats a la pàgina web de la biblioteca