dijous, 16 de setembre del 2010

Novetats d'aquest mes

RECOMANACIONS PEL MES DE SETEMBRE

NOVEL•LES

La Filla de l'hostalera
Tortajada, Anna. Alisis, 2010
N Tor



En el Sabadell feudal del segle XIV, Arraona, la filla de l’hostalera, es deleix per decidir el seu futur. Només pot comptar amb la seva amiga Elisendis, d’un estament molt diferent, i que tampoc no es vol resignar al paper que li assigna l’època. Lligades per un vincle indestructible, es rebel•len contra tot i tothom, mentre la vila es fa gran amb el comerç de bestiar, de sous i de teixits, i s’acosta inexorablement a una transformació crucial.
A cavall del relat mític i la novel•la històrica, seguint els amors i peripècies d’aquestes dues dones, Anna Tortajada recrea amb la veu propera i evocadora de les rondalles d’abans la fundació d’Arraona —l’origen de l’actual Sabadell— i, especialment, el seu creixement de quatre segles més tard fins a convertir-se en vila reial el 1366.

www.ara.cat


NOVEL•LES JUVENILS

Paraules emmetzinades
Carranza, Maite. Edebé, 2010
JN Car



Paraules Emmetzinades és la crònica d’un dia trepidant, a contrarellotge, protagonitzat per tres persones pròximes a Bàrbara Molina, desapareguda amb violència i misteriosament quan tenia quinze anys.
Un enigma que ni l’inspector Lozano ni la família han pogut resoldre al llarg de quatre anys i que, en canvi, ara, per casualitat, ofereix noves claus per ser interpretat. De vegades, la veritat queda oculta en la foscor i només s’encén en obrir de sobte una finestra.
Una història de mentides, secrets, enganys i falses aparences que posa el dit a la nafra sobre mites inqüestionables. Un relat esgarrifós que dissecciona la hipocresia de la societat moderna. Una denúncia valenta dels abusos sexuals infantils, les seves devastadores conseqüències i la seva invisibilitat en el nostre món.

www.llibrerialacapona.cat


CONEIXEMENTS

Vampiros : desde Drácula hasta Twilight
Santamaria, Simonetta. Paraninfo, [2010]
398.4 San



Existeixen els vampirs? Com neixen, on viuen i amb quantes categories es divideixen? Quin és el seu origen i per què encara avui ens segueixen fascinant? En aquest volum trobarem resposta a aquestes i moltes altres preguntes. Aquest llibre il•lustra en profunditat i al detall l’evolució d’aquestes criatures al llarg del temps, aprofundint sobre tot en el paper que han desenvolupat en la mitologia i el folklore mundial, en la literatura, els còmics, la música i el cinema.
Des de el tenebrós Conde Dràcula fins el deformat Nosferatu, des del cínic Lestat de Lioncourt de Entrevista amb un vampir fins a l’honest Edward Cullen de la recent saga de Crepuscle: aquí es presenten les característiques físiques i el comportament dels vampirs més famosos que formen part de l’imaginari col•lectiu. Tampoc falta la descripció dels mètodes més eficaços per allunyar a aquestes criatures o inclòs assassinar-les, si es que algú vol emprendre la carrera d’ “assesí de vampirs”. Ric en dibuixos i il•lustracions, el text es una mina de notícies indispensables per els vampiròfils de totes les edats.


CÒMICS D’ADULTS

L'Onada
Rhue, Morton. Takatuka, 2010
C Rhu



En 1967 Ron Jones, un professor de secundària nord-americà va ser incapaç de fer entendre als seus alumnes com va ser possible que el poble alemany es deixés endur per la barbàrie nazi. Els mitjans docents tradicionals no van funcionar i, per solucionar-ho, va idear la realització d'un experiment sociològic. Aquest consistia a simular el naixement d'un moviment autoritari basat en la disciplina al que va anomenar “La Tercera Onada” i al qual va fer participar els alumnes sense explicar-los les seves veritables intencions. Per a la seva pròpia sorpresa, l'assumpte va funcionar terriblement bé, els alumnes es van implicar fins a límits insospitats i les conseqüències se'ls van anar de les mans en tan sols una setmana. Tant els pares com la resta de professors van exhortar Jones a posar-hi fi i aquest ho va fer donant una veritable lliçó que segurament els estudiants no oblidaran mai.

Aquest fet real va ser motiu d'adaptacions literàries, cinematogràfiques, teatrals i fins i tot en format d'una novel•la gràfica com la que ara ens ocupa. La berlinesa Stefani Kampmann realitza aquí una adaptació del llibre de Morton Rhue, conegut escriptor de literatura juvenil, amb gran intel•ligència. En tot moment posa els seus dots artístics al servei del contingut, el qual intenta primer de tot fomentar la reflexió en el lector. Es nota que no perd mai de vista ni el públic al que es dirigeix ni la qüestió de fons, i ho fa mantenint l'interès. La lliçó sobre com combatre el feixisme i la temptació autoritària queda clara: no es tracta d'un enemic exterior, “està entre nosaltres i dins de nosaltres”.

www.comicat.cat


IMAGINACIÓ

Gens ni mica brutes
Olten, Wanja. Takatuka, 2010
I* Olt



Una nena es pregunta per què ha de rentar-se les mans, malgrat que gairebé mai estan brutes. No estan brutes quan acarona els conills i molt menys quan ha estat jugant a la riera. I després la mare sempre ve amb aquestes històries sobre els bacteris, aquestes petites bestioletes que ens poden fer caure malalts i acabar a l’hospital.
Una visió divertida sobre les discrepàncies entre adults i nens respecte a la necessitat de rentar-se les mans.

www.takatuka.cat/

En Nat i el secret de l'esperança
Le Ray, Anik. Baula, 2010
I** LeR



Quan l'Esperança deixa en herència a en Natanael el contingut de la seva biblioteca, el jove no pot ni imaginar que tots aquells llibres amaguen el més increïble dels secrets... Ben aviat, l'Alícia, en Pinotxo, el Capità Garfi i tots els herois dels seus contes preferits adquireixen vida davant els seus ulls. Viuen sota una amenaça terrible i només en Natanael els pot salvar. Comença aleshores per a ell una esbojarrada cursa contrarellotge per alliberar els seus nous amics.

www.fnac.es

El Hombre con el pelo revuelto
Nesquens, Daniel. Anaya, 2010
I*** Nes



“Va existir un home capaç de girar el cap 180 graus, treballava en un circ i se’l presentava com “The man with the revolving head”... L’home amb el cabell revuelto
- El cabell? Cabell es “hair”. Cap és “head”.
Aquesta és una de les històries que el tiet Fermí, un home misteriós i excèntric, explicarà al seu nebot durant les seves estranyes visites. Gràcies al tiet Fermí aprendrem on comença l’univers, que els ocells exòtics senten enveja dels cavallets de mar, que les gallines mecàniques són més perilloses que un camp de mines i que els ninots de neu també poden arribar a enamorar-se.
VII Premi Anaya de Literatura Infantil i Juvenil, 2010


CONEIXEMENTS INFANTIL

Egipcis
Ardagh, Philip. La Galera, 2010
I9(32) Ard



L'Àlex és un nen corrent que viu en una casa insòlita. Juntament amb l'Engrunes, el seu intrèpid gos, i l'encarregat Bernat descobrirà els secrets de l'Antic Egipte. Per fer-ho més divertit, curiosos companys d'aventura l'acompanyaran per les habitacions de la casa, transformades en criptes secretes o les dependències dels faraons. Fins i tot estan construint una piràmide al jardí. Si vols saber com es feien les mòmies o com escrivien als antics egipcis, entra a casa de l'Àlex. Només hi ha dues condicions: ganes d'aprendre i divertir-se!

www.lagalera.cat


CÒMIC INFANTIL

El Gran àlbum d'en SamSam : ets fantàstic, samsam!Bloch, Serge. Cruïlla, 2010
IC Blo



En SamSam és un nen que viu amb els seus SamPares, va a a l’escola i es diverteix amb els seus amics. Però també és el més petit dels grans herois! En els seu univers galàctic, viu un munt d’aventures apassionats enfrontant-se amb el terrible Marxel I i amb monstres divertits i una mica espantosos...


RACÓ DE PARES

25 yincanas divertidas
González Salgado, Francisco Javier. CCS, 2010
793.4 Gon



Moltes idees originals i creatives per preparar gimcanes adaptades a tot tipus de participants. A més presenta 25 ja elaborades, llestes per fer-les igual o amb algunes modificacions. L’objectiu principal és proporcionar a educadors i animadors de temps lliure unes eines útils per que els participants, no només es diverteixin sinó que també aprenguin i exercitin els valors fonamentals de la vida.

www.libreriadeportiva.com


Podeu consultar el llistat complet de novetats a la pàgina web de la biblioteca