dijous, 27 de setembre del 2012

Setmana Garraf per la Pau


El control del comerç d'armes tema central de la 7a Setmana Garraf per la Pau

Del 1 al 6 d'octubre es duran a terme diverses activitats que destaquen les conseqüències de la proliferació d'armes al món i la manca d'un tractat que reguli la seva venda.


La Setmana Garraf per la Pau, que arriba aquest any a la 7ª edició, es durà a terme de l’1 al 6 d’Octubre i tindrà com a tema central el control del comerç d’armes. Durant tota la setmana es duran a terme diverses activitats que destaquen les conseqüències de la proliferació d’armes al món i la manca d’un tractat que reguli la seva venda.


Montse Santafe, consellera de cooperació durant la roda de premsa de presentació de la Setmana
Garraf per la Pau
“En cada edició escollim un tema d’actualitat, al voltant del qual giren les activitats que organitzem als municipis i centres educatius. Per l’edició d’enguany hem triat com a tema central el control de les armes en motiu de la conferència mundial que es va dur a terme durant aquest passat mes de juliol a Nova York amb la finalitat d’aconseguir un tractat que apliqui mecanismes de supervisió i mesures de transparència als processos de transferència d’armes”, comenta la consellera de cooperació Montse Santafé, qui també manifesta la preocupació per l’augment del pressupost del Ministeri de Defensa en un any marcat per les retallades socials.


“Si volem mirar les compres que fem en armes, en clau personal i en clau de país, aquests diners s’estan deixant de destinar a educació, sanitat i benestar social, per tant es miri de des la vessant més humana o la més econòmica, és un tema que ens afecta directament. Per aquest motiu, pensem que és un tema prou important per dedicar-li el nostre temps i la nostra feina”, emfatitza la consellera.



L’objectiu de les activitats que es portaran als diversos municipis és acostar aquesta temàtica a la població de la comarca, especialment als joves. Amb aquesta finalitat es van programar tres vídeo-fòrums sota el nom “Armes sota control” que es realitzaran al Institut Alexandre Galí de Les Roquetes, al Joan Ramon Benaprés de Sitges i a l’Institut de Cubelles. A les escoles de Canyelles i d’Olivella es farà el taller “trencaclosques per a la Pau”, on es treballaran conceptes bàsics de la cultura de pau”. Aquestes activitats educatives seran desenvolupades per la Fundació per a la Pau, una de les entitats catalanes que treballen pel control d’armes.



La Setmana Garraf per la Pau, organitzada pel Consell Comarcal del Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona, inclou també un cicle de documentals de la sèrie “Latituds” de TV3, que s’emetrà pel Canal Blau.  Per quart any consecutiu Televisió de Catalunya i Canal Blau se sumen a aquest esdeveniment, TV3 cedeix els drets d’alguns capítols del programa “Latituds” i el canal comarcal programa la seva emissió. De l’1 al 6 d’octubre s’emetran 6 documentals relacionats amb l’armamentisme: “Noviolència”, “Costa Rica millor sense exèrcit”, “Activisme pacifista”, “El descontrol del comerç d’armes”, “Desarmar per defensar” i “Frenant l’armamentisme”. Cada dia s’emetrà un capítol a les 11.30h amb repetició a les 17.30h.



Les biblioteques de Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova i Cubelles també mantenen la seva col·laboració amb la Setmana Garraf per la Pau amb l’elaboració de guies de lectura sobre cultura pau i el comerç d’armes i el muntatge d’exposicions del seu fons bibliogràfic relacionat amb la temàtica d’aquest any. A més, la biblioteca Manuel de Pedrolo de Sant Pere de Ribes acollirà una xerrada sobre el Projecte “Buchenwald”, que anirà a càrrec d’Enric Garriga fill d’un deportat vilanoví, membre representant de l’Amical de Mauthausen i representant espanyol al Comitè Internacional del Camp de Buchenwald.  Hi parlarà sobre els camps de concentració, la vivència del seu pare i la seva experiència com a membre de l’Associació. Aquesta activitat, organitzada per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, està programada per dimecres 3 d’octubre a les 19.30h.



La cloenda de la Setmana tindrà lloc divendres 5 d’Octubre a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú a partir de les 19h. L’acte començarà amb la xerrada “Fes-te sentir pel control de les armes” que anirà Jordi Armadans, director Fundació per la Pau qui explicarà aquesta campanya engegada per l’entitat que presideix, així com la seva participació en la conferència mundial pel tractat de control d’armes realitzada a Nova York el passat mes de juliol, tot destacant les fites aconseguides i els reptes que queden per assolir per tal d’evitar les 500.000 morts que cada any provoca la violència armada.



Tot seguit es presentarà el muntatge teatral "Silencis", un projecte escènic de creació dels alumnes de l'aula d'activitats teatrals TRACRAT, amb la direcció de Montse Obrador i Salvador Cuéllar. El muntatge parla sobre les conseqüències dels conflictes bèl·lics, i més concretament sobre el truncament de les vides d’un grup de joves que veuen com les seves il·lusions i anhels, les seves expectatives de futur,  es trenquen quan el conflicte esclata dins la comunitat en la què conviuen. La temàtica, malauradament compartida en tots els escenaris en conflicte, ens remet a moments històrics llunyans i alhora propers en el temps i en el territori: la guerra civil espanyola. Malgrat els interessos geopolítics i econòmics que sempre s’amaguen al darrera de les guerres, com ara el comerç d’armes, aquest muntatge es centra en les emocions d’aquells i aquelles que en són sempre els principals protagonistes, la gent normal i corrent, les víctimes. L’objectiu és sensibilitzar els joves participants del projecte, el públic jove i el públic general, sobre la necessitat de construir la pau.

Tota la informació: Consell Comarcal del Garraf