dimarts, 19 de març del 2013

Els millors còmics del 2012


El grup de còmic del COBDC va fer un llistat dels 10 còmics indispensables de l’any 2012. A la Biblioteca Manuel de Pedrolo en tenim tres: Cenizas de l’Alvaro Ortiz, Portugal de Cyril Pedrosa i Speak low de Montesol.

En aquesta ocasió us volem recomanar la lectura de Cenizas. L’Alvaro Ortiz va estudiar disseny gràfic i il·lustració a Barcelona. Després de guanyar diversos premis de còmic, va publicar Julia y el verano muerto i Julia y la voz de la ballena. Gràcies a aquest darrer còmic, va ser nominat com a millor autor revelació del Saló del Còmic de Barcelona al 2010. A finals del 2010 edita Fjorden, còmic sense paraules que us podeu descarregar a http://www.veranomuerto.blogspot.com Gràcies a una beca de la Maison des Auteurs de Angoulême, realitza entre l’any 2011 i el 2012 el còmic Cenizas.

El motor de la historia és un pot amb les cendres de l’Hector . Els seus amics es retroben per deixar-les en un punt d’un mapa, assenyalat amb una X. Per arribar han de fer un viatge en cotxe de 7 dies. Durant aquest viatge, coneixerem com són la Polly, el Moho i el Piter. L’autor ens anirà documentant sobre els orígens i historia de la cremació. Persecucions, motels de carretera, un parell de matons que toquen el banjo, un cementiri de vaixells, ressaques... són els ingredients d’aquesta road movie en forma de còmic. Un guió perfectament construït, amb un dibuix simple, formes arrodonides, paisatges estilitzats i vehicles i poblacions duts a la mínima expressió.

Si voleu ser uns experts en road-movies, us recomanem les pel·lícules Paris, Texas de Wim Wenders, DIarios de Motocicleta de Walter Salles o Bonnie and Clyde d’Arthur Penn. Si voleu posar banda sonora a la lectura d’aquest còmic us recomanem la música de les pel·lícules Paris, Texas i de Thelma & Louise. Tots aquests documents els trobareu a la sala de música de la biblioteca.