Ignasi Henderson i Esther Pinyol
Concert de flauta i arpa
Ignasi Henderson
D’origen anglo-xinès-espanyol, el flautista, pianista i clavecinista, Ignasi Henderson, neix a Barcelona, en el si d’una família d’artistes i intel·lectuals. El seu avi va ser el fundador de l’Straits Times de Singapur i el seu pare el pintor i muralista Gerard D’A Henderson (vegeu gerardhenderson.com).
Comença a estudiar piano, solfeig i Teoria de la Música, als set anys, a Barcelona, ciutat on ha realitzat tots els seus estudis musicals posteriors. Obté el diploma elemental de piano i des de 1987 estudia amb Paulina Angel, a més d’haver cursat Master Classes amb Carlota Garriga. Als setze comença a estudiar flauta travessera amb Bàrbara Lynn, Catedràtica de la Musikhochschule de Stuttgart. Continua els seus estudis a Barcelona on obté el títol de Professor Superior de Flauta Travessera l’any 1987. A partir d’aquest moment treballa amb Claudi Arimany, amb el qual perfecciona la seva tècnica al llarg de deu anys. Completa la seva formació a través de diversos cursos amb JP Rampal i Maxence Larrieau.
La seva activitat concertística l’ha portat a actuar en diversos punts de la geografia espanyola, així com a l’estranger, destacant els recitals al “Victoria Concert Hall” de Singapur (la gravació recull el CD homònim) i al “City Hall” de Hong-Kong. L’acollida que aquests concerts ocasiona promou posteriors concerts a l’Orient, rebuts amb gran èxit de públic i crítica.
El 1994 registra en directe la seva presentació a l’Ateneu Barcelonès amb el pianista Joan Massià publicada en el CD “Concert a l’Ateneu Barcelonès”. El seu primer CD es titula “Romantic Flute”, amb obres per a flauta i piano de l’època Romàntica i s’edita l’any següent.
El 1999, va perdre completament l’ús de la visió.
A través del Fons per Iniciatives Culturals de l’ONCE, ha editat el 2004 el CD “Evocació-Música per a Flauta i Guitarra”, acompanyat pel guitarrista Sebastià Gutiérrez, amb el qual ha realitzat concerts al llarg de la geografia del país.
El 2010 es publica el seu fins ara últim CD, anomenat “Recital at Singapore Victoria Concert Hall” mentre finalitza la gravació d’un nou CD per a piano solista i prepara un nou repertori amb Sebastià Gutiérrez per a un proper CD a duo de flauta travessera i guitarra.
A través de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya, va editar el CD de poesia i música “La llum de la paraula”.
En 2013, edita “Piano Music, vol. 1 “, el seu primer àlbum com a pianista
Esther Pinyol
Ha cursat els estudis superiors d’arpa amb l’arpista titular de l’OBC, Magdalena Barrera, a l’Escola Superior de Música de Catalunya sent la primer arpista que es gradua en aquesta modalitat d’instrument a l’ESMUC. El seu projecte final de carrera “L’arpa impressionista” ha merescut la qualificació de matrícula d’honor.
Ha rebut classes de diferents arpistes d’arreu d’Europa destacant Stephen Fitzpatrick, Alexandra Clemenz, Jana Bouskova, Marianne ten Voorde, Cristina Montes, Charlotte Steale, Nicolas Tuillez entre d’altres.
Va començar a estudiar música a Vilanova i la Geltrú a l’Escola de Música Freqüències a l’edat de quatre anys. Ha cursat els seus estudis de grau professional al Conservatori del Liceu amb Micaela Serracarabasa i al Conservatori del Bruc amb Maria Lluïsa Ibáñez. Amb el professor Joan Izquierdo al Conservatori del Bruc obté el títol de grau professional de flauta de bec.
Ha sigut membre de les orquestres juvenils més importants de Catalunya i Espanya. Va pertànyer a la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, JONC, des del 2006 fins al 2013, de la Joven Orquesta Nacional de Espanya, JONDE des del 2011 fins al 2014 i de l’Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, l’OJIPC, des del 2007 fins al 2013 i de l’Orquestra Simfònica de Monzón des del 2005 fins al 2012 on ha pogut actuar a les millors sales i auditoris del país i als millors festivals, destacant el Festival de Música de Santander, el Festival Young EuroClassic de Berlin, entre d’altres. Recentment ha quedat primera a les oposicions per la borsa de treball de l’Orquestra Sinfònica de Tenerife i aquest curs 2015-2016 és artista Resident de la Pedrera de Barcelona.
El curs 2011-2012 va estar becada per la Fundació Anna Riera i per l’Acadèmia d’estudis orquestrals de la Fundación Barenboim-Said; i des del curs 2011 fins al 2013 va ser academista de la Mahler Chamber Orchestra.
Ha cursat el màster d’estudis avançats en interpretació a l’ESMUC amb Magdalena Barrera rebent la màxima qualificació i paral·lelament rep classes de Micaela Serracarabasa.
És membre de l’Orquestra Camera Musicae de Tarragona i actualment col·labora amb orquestres professionals destacan La Giorquestra, GIO, l’Orquestra Clàssica Nacional d’Andorra, ONCA, l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, OCE, la companyia d’Òpera Mosset a França, amb l’Orquestra Simfònica Universitat de Colòmbia, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, OBC i la Mahler Chamber Orchestra, MCO.
Ha estat convidada a tocar a l’Auditori Nacional de Madrid amb les orquestres opus23 i l’orquestra Verum de Madrid.
Ha estat dirigida pels següents directors: Esa-pekka Salonen, Marc Minkowski, Emmanuel Krivine, Pablo González, Kirill Karabits, George Pehlivanian, Manuel Valdivieso, Jordi Mora, Valery Ovsyanikov, Lutz Köhler, Karl Anton Rickenbacher, Gavin Sutherland, Salvador Mas, Salvador Brotons, Andrés Orozco, Edmon Colomer, Josep Pons, Jaime Martin, Andrés Orozco, Guerasin Voronkov, Miguel Romea, Mireia Barrera, Josep Vila entre d’altres.
Durant aquests anys ha compaginat aquesta activitat orquestral amb concerts arreu de Catalunya de cambra amb el trio Artemps , el trio Dewart (de flauta, viola i arpa), duo 7+3 (de piano i arpa) i amb el Blooming Duo (arpa i marimba).
Amb el projecte Blooming Duo han guanyat el segon premi del Concurs Internacional de Cambra de Vinaròs, el segon premi del concurs d’interpretació de l’Arjau i el Premi Fundació Mas i Mas dins del Concurs Josep Mirabent i Magrans de Sitges. Han actuat en diversos cicles com el de “Música als Parcs 2013” , “30 minuts de música” de la Fundació Mas i Mas, al “Fringe” del Festival de Torroella de Montgrí i al festival jove de Pau Casals al Vendrell.
Han estrenat obres per aquesta formació dels compositors Feliu Gasull i Joan Sanmartí, Marc Timón i Andres Serafini.
Com a solista ha col·laborat amb diferents cors: cor infantil Amics de la Unió de Granollers, el Cor Madrigal, Camerata impromptu: cor de cambra de l’orfeó de sants, la coral Canigó i el cor de cambra 3catorze.
I amb diferents formacions instrumentals: la cobla de l’ESMUC, la Banda de l’ESMUC, interpretant amb aquesta última el ”Concertstück” concert per arpa i orquestra de Pierné arranjat per Lamote de Grignon, amb l’orquestra Germinans, amb la Jove Orquestra de Figueres i amb la Camerata Eduard Toldrà.
Ha enregistrar diferents CD’s amb la Jove Orquestra de Figueres i amb el Cor infantil Amics de la Unió sota la firma de Mà de Guido destacant obres com el Ceremony of Carols de B. Britten, Dancing Dany de J. Rutter i el Conte de Nadal d’Albert Guinovart.
Fora de l’àmbit de la música clàssica ha enregistrat la cançó “Aniversari” del grup “Manel” i ha col·laborat en el programa de televisió de Ramon Gené “Òpera amb texans” del canal 33