La Balada del Norte
Volum 1
Alfonso Zapico
Alfonso Zapico relata en aquest còmic la revolta minera asturiana de l’any 1934. L’autor va néixer en un poble de la conca minera asturiana i el seu tiet va treballar en una mina. Aquest fet i una documentació exhaustiva ajuda a l’autor a filar un relat històric que barreja la crua realitat dels miners amb la història d’amor de la Isolina i en Tristán, ella filla d’un miner i ell fill d’un patró i que acabarà col·laborant amb el diari del sindicat. Aquests dos personatges representen dos mons que Zapico ajunta i que com diu ell: “Van xocar i van degenerar en la guerra civil”.
Pel que fa a la mineria, va ser el seu oncle qui li va explicar les interioritats: el llenguatge i les relacions entre els miners. La vida a la mina no permetia gaires expectatives, ni de vida ni econòmiques, però això no volia dir que no lluitessin per millorar les seves condicions.
Us recomanem les cançons d’un altre asturià, Victor Manuel, que en cançons com El Abuelo o Planta 14, posa música i lletra a la vida dels miners.
“ En la planta 14 del pozo minero,
en la tarde amarilla tres hombres no volvieron,
hay sirenas, lamentos, acompasados ayes a la boca del pozo,
dos mujeres de luto anhelando dos cuerpos
Y una madre que rumia su agonia en silencio: ¡es el tercero! ”
Planta 14 / Victor Manuel
Aquest és el primer volum de tres, properament estarà a la vostre disposició el segon. Alfonso Zapico va guanyar l’any 2012 el Premio Nacional de Cómic per el seu llibre, Dublinés.
Us recomanem també, sobre aquest tema, el curtmetratge A golpe de tacón de la directora Amanda Castro. Aquesta cinta és la crònica de la repressió franquista contra les vagues dels miners asturians als anys seixanta i del paper fonamental de les dones en aquelles protestes.