dijous, 19 de març del 2020

Recomanació eBiblio

Allò que vaig estimar és una novel·la escrita per Siri Hustvedt, escriptora estatunidenca guanyadora del Premi Príncep d’Astúries el 2019. Aquest llibre està editat en català per l’editorial Grup62 i en castellà per l’editorial Seix Barral. 

El relat s’inicia el 1975, a Nova York, el protagonista, en Leo, és un historiador de l’art què, en una de les seves passejades per les galeries d’art del SoHo, descobreix un quadre que el fascinarà: de grans dimensions però, a primera vista, buit, una pintura en la què s’hi observa la figura d’una dona estirada al terra. El que fascina al protagonista no és la dona estirada sinó els altres personatges del quadre que s’entreveuen, que s’intueixen: per un costat, el peu d’una dona que està marxant de l’escena; i, per l’altra costat, l’ombra d’una persona que, a primera instància, sembla l’ombra de l’espectador que observa el quadre. El títol de l’obra “Autorretrat” acaba de despertat la curiositat d’en Leo, per conèixer de qui és aquell quadre i aquella ombra de la persona que està fora del quadre. 

D’aquesta manera comença una relació que durarà tota una vida entre en Leo Hertzberg, culte i intel·lectual historiador de l’art, sempre racional i meditatiu, i, en contraposició, en Bill Weschler, pintor inescrutable, d’extrems, sentimental, el qual exterioritza els seus maldecaps i les seves inquietuds mitjançant l’art.

Hustvedt empra una escriptura que atrapa, amb girs dramàtics contundents, fàcil de llegir però no precisament simple de contingut. Aprofundeix en els personatges, la seva evolució, els seus pensaments. Empatitzes amb ells i alhora t’hi enfades. Les seves decisions, experiències, relacions amoroses... et poses en el seu lloc perquè també els podries haver viscut tu. Si tens ganes d’una novel·la que t’atrapi, viure a la cruenta Nova York i endinsar-te en el món de la pintura, aquesta és la teva obra. 

Aquesta obra l’ha podeu trobar a l’Ebiblio en català:  

Altres llibres de la mateixa autora que podeu trobar a l’Ebiblio són els següents: 

L’estiu sense homes: 

Elegía para un americano: