dimarts, 31 de març del 2020

Recomanacions

Dues noves recomanacions per aquest dies i que podeu trobar a l'eBiblio


Lectura fácil és una novel·la escrita per Cristina Morales, escriptora granadina guanyadora del Premi Herralde de Novel·la el 2018. Aquest llibre està editat en castellà per l’editorial Anagrama.

Les protagonistes d’aquesta història són quatre dones amb discapacitat intel·lectual. Viuen a Barcelona, formen part de l’entorn okupa, dels ateneus anarquistes i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. La Nati, l’Àngels, la Patri i la Marga viuen juntes en un mateix pis i estan vigilades contínuament per les integradores socials, la directora del pis tutelat, els jutges, els metges, etc...

La novel·la està narrada a partir d’una polifonia de veus que permet conèixer la situació de cada una de les protagonistes des de la seva pròpia pell. A més, cada veu correspon a un mètode d’escriptura diferenciat. La Nati té el síndrome de les comportes i narra des d’una verborrea compulsa de pensaments. L’Àngels escriu les seves memòries amb el mètode de la lectura fàcil. Coneixem la veu de la Patri, a partir d’unes declaracions que fa a un jutge. Per últim, la Marga és la valenta, la insubmisa. Lluita contínuament per la seva independència, perquè simplement la deixin tranquil·la.

Morales empra un llenguatge i una narrativa que contínuament interpel·len al lector. El posa entre l’espasa i la paret, incomoda i trenca esquemes. Si tens ganes de submergir-te en una gamberrada i alhora repensar els codis establerts, aquest és el teu llibre.

Aquesta obra la podeu trobar a l’eBiblio en castellà





La Madre de Frankenstein és la cinquena part, ja, dels Episodios de una guerra interminable, un projecte narratiu de l’escriptora Almudena Grandes, que al llarg de sis novel·les, totalment independents unes de les altres, volen narrar moments transcendents de lluita antifranquista, entre 1940 i 1964.

En aquesta cinquena novel·la es basa en un personatge real, Aurora Rodríguez Carballeira, qui va matar a la seva filla, una nena prodigi a qui ella havia educat, i a qui considerava el seu experiment. Quan li va semblar que volia escapar del seu control, li va clavar quatre trets mentre dormia.

Ella, però, és només un dels personatges centrals. Els altres dos són Germán Velázquez, un psiquiatra que arriba al manicomi de Cienpozuelos, on està ingressada l’Aurora, des de Suïssa, on estava exiliat des dels catorze anys. Allà coincideix i fa amistat amb María Castejón, una auxiliar d’infermeria que coneix a l’Aurora des de petita, ja que va ser qui li va ensenyar a llegir i a escriure. Tots tres personatges són els encarregats de narrar-nos, en primera persona, aquesta història entranyable i emotiva, que no ens deixarà indiferents. Un fidel retrat de la postguerra espanyola des del punt de vista dels vençuts.

Aquesta obra la podeu trobar a l'eBiblio en castellà