dilluns, 11 de maig del 2020

Ara fa cent anys...


La dècada dels anys 20 del segle passat va ser un temps convuls, marcat per la política, la violència i la crisi econòmica. Però van ser també anys de canvis tecnològics, de modernitat en el sentit actual, que va traslladar-se a molts aspectes de la vida quotidiana, dels transports, a les comunicacions, passant per l’oci. Anys que van viure algunes revolucions col·lectives: la dels treballadors, la de les dones, la dels joves que reclamaven el seu lloc. Les lletres catalanes van experimentar una particular puixança amb la irrupció de noms que arribaven per canviar-ho tot: Joan Salvat Papasseit, Aurora Bertrana, Josep Pla, i tants d’altres. Van ser els anys en que el món va aprendre a ballar el fox-trot, el tango o el xarleston. Els anys del jazz i del primer cinema.

Alguns analistes pensen que la situació del món en els anys 20 del segle XXI presenta molts paral·lelismes amb dels mateixos anys del segle XX. És per això que en aquest any 2020 les Biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals han programat un gran nombre de propostes divulgatives per a tots els públics amb la finalitat de recordar aquell fecund període de la nostra història recent, per servir-ne la reflexió i al mateix temps, per gaudir-ne.

Programem diverses activitats virtuals per recordar els fets més destacats de la dècada dels anys vint del segle passat en contraposició a la dècada que iniciem enguany. Les trobaràs al canal Youtube de la Xarxa de Biblioteques Municipals. 
La periodista Trinitat Gilbert va inaugurar el passat 30 d’abril el cicle "1920/2020 al mirall" amb la conferència virtual “Els anys vint a la taula: vint plats catalans nascuts ara fa cent anys”. Durant la trobada, Gilbert, que està especialitzada en gastronomia, va descobrir les curiositats del nostre receptari i va respondre en directe les preguntes dels seus seguidors. Així mateix, dijous 7 de maig va ser el torn de la ciència-ficció. Els amants d’aquest gènere van poder gaudir de la xerrada sobre el prolífic autor Isaac Asimov a càrrec de l’historiador de Víctor Camprubí. 
Les dates i els temes de les properes xerrades d’aquest cicle són:
  • 12 de maig a les 18.30 h: l’escriptora Montse Barderi parlarà sobre la garçonne, l'obrera tèxtil i algunes dones catalanes úniques dels anys vint. 
  • 14 de maig a les 18.30 h: xerrada “Ray Bradbury i la distopia”, a càrrec de la Plataforma Blanc i Negre. 
  • 21 de maig a les 18.30 h: l’escriptor Martí Gironell oferirà la conferència “El pistorlerisme als anys vint, cent anys de violència sindical”. 
  • 28 de maig a les 18.30 h: la Plataforma Blanc i Negre és l’encarregada de divulgar la figura de Frank Herbert per parlar de la crisi mediambiental.  
La commemoració d’aquest efemèride, “1920/2020 al mirall”, es complementa amb l’especial de la Biblioteca Virtual que conté monogràfics dels fets més destacats de la dècada dels anys vint del segle passat.