divendres, 18 de febrer del 2011

El còmic aterra a la biblioteca ...

El còmic aterra a la biblioteca ...

Ja podeu trobar a la Biblioteca Manuel de Pedrolo la nova selecció de còmics, a l’expositor de l’entrada, que inclou diferents còmics del fons de la Biblioteca: còmic europeu, còmic anglosaxó i americà, còmic hispanoamericà, còmic espanyol i còmic japonès.

Un còmic o historieta il•lustrada, és una narració realitzada mitjançant una seqüència d'imatges o il•lustracions juxtaposades de forma deliberada, que tenen com a objectiu transmetre una història o qualsevol informació al lector, alhora que s'emporta una impressió estètica. Per a fer-ho, els autors de còmics utilitzen tot un seguit de recursos gràfics.
L'origen de la paraula es remunta a les il•lustracions satíriques i iròniques, predecessores del còmic modern, tot i que actualment la diversitat de gèneres és la mateixa que en qualsevol altre llenguatge, així com també n’hi ha per a tots els públics.




Aquest mes us fem aquesta selecció:

Macanudo de Liniers, publicat a Ediciones de la Flor.

Pingüins, robots, conills, un òs de peluix anomenat Maradiaga o un gat que respon al nom de Fellini són alguns dels personatges habituals en les tires d’aquest argentí d’humor sagaç, traç inconfusible i inquietant visió sobre l'estupidesa humana, l'amor o el pas del temps. Liniers (Buenos Aires, 1973) col•labora amb nombrosos mitjans i publica una historieta diària des de fa cinc anys en el rotatiu argentí La Nacion i una setmanal a El Periódico de Catalunya. Ha publicat a Argentina nombrosos llibres i a Espanya Random House Mondadori ha publicat Macanudo (4 volums) i pròximament Conejo de viaje.




El gusto del cloro de Bastien Vivès, publicat a Diabolo Ediciones.

La història ens explica l'experiència del nostre protagonista el qual es veu obligat a anar a la piscina per uns problemes d'esquena que pateix. A partir d'aquí veiem tot el procés que significa anar a una piscina on comparteixes amb altres usuaris els seus serveis. I és aquí on aconsegueix trobar el seu gran amor, una noia que també és assídua al centre i que és una experta nedadora. Ella li ensenyarà a millorar la seva tècnica de nadar i, dia rere dia, anirà sorgint una amistat que farà que el desig i del jove per anar a la piscina augmenti.




Tekkon Kinkreet de Matsumoto Taiyou, publicat a Ediciones Glénat.

Tekkon Kinkreet (literalment, “ciment armat”), parteix d’una premissa fulminant: Shiro i Kuro, dos nens orfes, decideixen alçar-se en peu de guerra davant el perill de perdre el seu barri a les mans d'un grup d'empresaris yakuza, que vol convertir els seus carrers en un parc temàtic. Armats de violenta resolució, les dues criatures presentaran una guerra molt més cruenta del que en principi els adults s'imaginaven.
Obra de Matsumoto Taiyou, aquest manga ha estat un títol de culte al seu país. Al seu èxit es va sumar el de la seva estupenda adaptació cinematogràfica, dirigida pel nord-americà Michael Arias. A destacar no només el virulent contingut del manga i cert aire de violència urbana, sinó també al seu original tractament visual, d'influències europees tant com de les pròpiament orientals.




Tú me has matado de David Sánchez, publicat a Astiberri.

David Sánchez debuta en la novel•la gràfica amb una obra inquietant, pertorbadora i de vegades surrealista. Proper a les atmosferes de Lynch, Burns o Clowes.
Amb reminiscències de l'Amèrica profunda, l'univers Sánchez s'emmarca dins de terres desèrtiques, frontereres poblades per motels de mala mort, betzineres solitàries i autopistes desolades. Un univers envoltat constantment d'un aire religiós que ens avisa que el diable sempre apareix quan menys t'ho esperes.




Hicksville de Dylan Horrocks, publicat a Astiberri.

El neozelandès Dylan Horrocks elabora una novel.la gràfica molt emotiva que és tota una declaració d'amor. A través del seu protagonista Leonard Batts, un crític de còmics, l'autor ens porta a un viatge a la indústria del còmic, tant als seus aspectes artístics com als més foscos com a negoci.
Obra que va ser editada originalment al 1998 i rebuda per la crítica i els lectors amb gran entusiasme. Ara es reedita novament amb una nova introducció dibuixada de 13 pàgines expressament per a aquesta edició.





Vine a la biblioteca!