Els bibliotecaris recomanen...

Étienne Davodeau, Cristophe Hermenier i Joub
Aquest còmic que us recomanem té com a protagonista l’Yvan que acaba de fer cinquanta anys, ha perdut als seus pares, la feina i el seu matrimoni passa per una crisi. En aquest moment de la seva vida decideix vendre’s el pis i marxar a buscar refugi a casa d’un vell amic que viu a la zona del Jura. El paisatge nevat d’aquestes muntanyes el conviden a reflexionar sobre com encarar el seu futur, fent repàs de la seva vida i de les oportunitats perdudes.
Cristophe Hermenier és el responsable d’unes fotografies d’objectes quicos que es van intercalant a les pàgines d’aquest còmic. Objectes que s’han deixat enrere i que ningú no vol.
El còmic t’empeny a reflexionar sobre el que significa fer-se gran i adaptar-se a cada etapa de la vida, deixant enrere records que no et serveixen per avançar.

Altres còmics d’Étienne Davodeau que podeu trobar a la biblioteca:


I relacionat amb aquest còmic us recomanem també un llibre amb frases que ens poden ajudar a viure:

L’Art de viure de Gaspar Hernàndez

Trece meses
José Luis Regojo

L’autor ens ofereix dotze relats, un per cada mes de l’any, i un tretzè per llegir un dimarts o divendres 13. Hi ha contes per a tots els gustos: màgics, fantàstics, eròtics, romàntics, de viatges, d’intriga...
Tots tenen una part comuna que és que sembli que sigui, al començament del relat, alguna situació que ens pot passar a tots però el desenllaç ens deixarà sorpresos. Com diu l’autor ‘ la realitat supera la ficció’. El tercer relat ens transporta al món màgic de la Índia.

L’autor, José Luis Regojo viu a Barcelona, és catedràtic de llengua anglesa i aficionat a la cal·ligrafia xinesa.
Entre els seus llibres publicats hi ha l’Àlbum il·lustrat Max y su sombra (2012), el poemari Fronteras (2018) i els relats del llibre Recetas y relatos de un año bisiesto (2019).


Nickolas Butler

En Henry, en Lee, en Kip i en Ronny són amics des de nens, ja que van créixer plegats en un petit poble de Wisconsin, Little Wing. Així, des d’un mateix punt de partida, les seves vides han anat per camins ben diferents. En Henry es va quedar al poble, a càrrec de la granja familiar, i es va casar amb la parella de tota la vida, la Beth, amb la que ha format una família. La resta, en canvi, va marxar del poble, tot i que es mantenen en contacte. En Ronny es va convertir en un genet de rodeos, en Kip en un exitós agent de borsa i en Lee en una estrella de rock de fama mundial.

Primera novel·la del novel·lista americà Nickolas Butler, és una història coral narrada des del punt de vista dels diferents protagonistes, tant els quatre amics, com la Beth, la única veu femenina de la història. No és una narració de grans esdeveniments, sinó que més aviat gira al voltant de la importància de l’amistat i dels petits moments de felicitat.


Mi amigo Dahmer
Derf Backderf

Jeffrey Dahmer, el Carnicer de Milwaukee, va ser detingut el 1991 i condemnat per l’assassinat de 17 persones. Davant d’uns fets tan execrables un pot arribar a preguntar-se què pot portar a una persona a convertir-se en un assassí en sèrie. Un monstre neix o es fa?

L’autor d’aquest còmic va ser amic i company d’escola de Dahmer i ens dóna una valuosa visió de l’adolescència d’aquest criminal. Una persona, de ben jove, carregada de problemes psicològics, familiars i socials.

Tot i que els crims de Dahmer no poden tenir cap mena de justificació Backderf es pregunta que hagués passat si davant d’aquests problemes “...els adults no s’haguessin mostrat inexplicable, imperdonable e incomprensiblement indiferents.”


Leigh Bardugo 

Un món de fantasia en el que ens submergim des de la primera pàgina. Sombra y hueso, títol del primer llibre i també de la trilogia, és l’origen del Grishaverse, un món fantàstic on trobem els Grisha, persones amb diversos poders, com ara controlar el foc, el vent, els materials, ser sanadors, etc.

La primera novel·la està protagonitzada per Alina Starkov, una òrfena que forma part del Primer Exèrcit com a cartògrafa. Quan el seu millor amic, en Mal, pateix un atac mentre creuen l’Ombra, una foscor antinatural repleta de monstres que ha partit el país, Ravka, per la meitat, l’Alina fa evident davant de tothom un poder extraordinari que ni ella mateixa sabia que tenia. Es converteix així en una Grisha molt poderosa, la invocadora del sol, i és traslladada a la cort reial, on l’entrenaran per desenvolupar el seu poder sota les ordres d’un misteriós Grisha a qui anomenen l’Obscur.

Si no ho heu fet també podeu veure la sèrie de Netflix, de moment la primera temporada, que correspon al primer llibre, però on s’ha afegit una subtrama amb alguns dels personatges de Seis de cuervos, un altre llibre del Grishaverse que també us recomanem!

Sombra y hueso / Leigh Bardugo. Hidra, 2019.
Asedio y tormenta / Leigh Bardugo. Hidra, 2021
Ruina y ascenso / Leigh Bardugo. Hidra, 2021

Recomanat a partir de 14 anys


Dora Bruder
Patrick Modiano

El 31 de desembre de 1941 el diari Paris-Soir publica una nota “Es busca una noia, Dora Bruder, 15 anys, 1.55 m, cara ovalada, ulls marró... Enviar qualsevol informació al Sr. i la Sra. Bruder, bulevard Ornano, 41, Paris”. Patrick Modiano s’interessa per aquesta desaparició que va passar en el barri de la seva infantesa. Al cap de nou mesos d’investigacions, l’autor descobreix que el nom de la noia figura en una llista de deportats a Auschwitz.

Aquesta obra és alhora una biografia, una autobiografia i un relat d’uns fets que van marcar un moment fosc en la història d’Europa. Modiano segueix les passes de la Dora per omplir l’oblit de la societat francesa que va col·laborar a perseguir els jueus que vivien i havien nascut a França.

El testimoni de la Dora Bruder és segons Guillermo Altares “ una paràbola contra el terror, aleshores i ara”.

Altres llibres relacionats amb el tema de l’ocupació nazi de França:

Suite francesa, Irène Némirovsky

La luz que no puedes ver, Anthony Doerr


Teils, Teils. Diario de los tiempos del bicho
Ariel Feldstein

Aquest diari, sense dates concretes, ens transporta a rememorar l’any 2020 en que “el Bicho” va anar per on volia, i encara ho fa, i va trasbalsar tot el món.

Narrat pel Dr. Kalender, que és també l’autor, ens explica les seves vivències barrejades amb microrelats propis i també prestats de l’actualitat i la història. El diari comença amb el Reis d’Orient i acaba amb el Pare Noel, per tant, no hi pot haver res més tendre i màgic que aquest relat.

Ariel Feldstein és un dels pseudònims que utilitza Ángel Figueroba (Badalona, 1962). És filòleg de formació, lector voraç i escriptor a temps parcial. Aquest és el seu primer llibre en solitari.  


Persecució
Toni Sala

Persecució, ens situa en una relació de parella en la que, després d’un any de convivència, ell li fa saber que va matar a la seva antiga dona 10 anys enrere. Amb aquesta afirmació, començaran un seguit de reaccions que porten a la parella a fer diferents accions, des de la incomprensió a buscar una via per fugir de la situació, de Barcelona a Riudellots. Una persecució entre ells, buscant-se per saber el perquè, però sobretot per entendre’s ells mateixos. Al llarg de la trama apareixen amics o coneguts que van ajudant a l’antiga parella a resoldre la situació.

Toni Sala ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació. Des de 2014 forma part del projecte De Capçalera, que té l'objectiu de potenciar el vincle existent entre els escriptors catalans (amb un prestigi i una trajectòria consolidats) i les biblioteques públiques catalanes per tal d'establir col·laboracions més estretes entre ambdós. Sala es vincula a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit, de la seva ciutat natal, Sant Feliu de Guíxols. L’any 2019, va guanyar el premi Crexells, amb aquesta publicació.


La drecera
Miquel Martín i Serra

La Drecera, ens situa en un poble de l’Empordà als anys 80 del segle passat, on hi ha una família amb el seu fill, que fan de masovers a una casa d’estiueig d’una família adinerada de Barcelona. A partir d’aquí, comença a descriure’ns d’una manera encertada, planera i molt entenedora, totes les vivències que li van passant a la família barcelonina, als masovers i als habitants del poble. Des de desgràcies personals a les aventures del fill en plena adolescència. En definitiva, fa un recorregut vital per aquests personatges. 

Una novel·la que des del primer moment et té amb ganes de continuar llegint. 

Ha estat finalista al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any 2020.


6 Temporades

La sèrie narra la vida d’una família aristocràtica, els Crawley, i el personal domèstic al seu servei a l’Anglaterra dels anys 20 del segle passat. 

En el transcurs de les 6 temporades, els personatges aniran evolucionant al igual que ho fa el segle XX. Els personatges s’aniran barrejant però sempre en el seu estatus... excepte un. 

Els actors et fan entrar en la complexitat de cada personatge i es viuen els problemes, les angoixes i les alegries al igual que ells. Ambientació i vestuari cuidat al detall. 

Ha obtingut diferents premis, nominacions i reconeixements internacionals. 

Posteriorment s’ha fet una pel·lícula ‘Downton Abbey, la pel·lícula’ amb els mateixos personatges de la sèrie.