L’EXPOSICIÓ DE XUS DURAN, DEL ROIG AL VIOLETA, S’INAUGURA EL 21 DE GENER A LES 11.30 HORES A LA BIBLIOTECA MANUEL DE PEDROLO DE RIBES.
El dia 3 de gener va començar a caminar l’exposició inaugurant-se al Centre d’Interpretació 115 dies de Corbera d’Ebre. El proper 21 de gener s’inaugura a Ribes, on es podrà visitar fins el 4 de febrer.
DEL ROIG AL VIOLETA és una iniciativa artística que neix arran d’una visita de l’artista Xus Duran a Elna (Rosselló, Catalunya Nord), on pogué visitar la maternitat i els camps de concentració d’Argelers i Sant Cebrià. La impressió del record del patiment dels milers d’exiliats republicans que van passar per aquells camps , contraposat amb el far d’esperança que significà la maternitat d’Elna, impulsada per Elisabeth Eidenbenz, per centenars de dones i criatures, van dur-lo a plasmar la cruesa de la guerra i les seves conseqüències en unes vint obres que conformen l’exposició.
Per tal de contextualitzar l’obra, l’autor ha comptat amb la col·laboració de la historiadora Míriam Ojeda. Ambdós, partint de la batalla de l’Ebre, darrera derrota de la República en terres catalanes i preludi de la desfeta de Catalunya, recorren el llarg camí dels desastres de la guerra i la desesperació de l’exili fins el raig d’esperança que significà la maternitat d’Elna i la tenacitat d’Elisabeth Eidenbenz per centenar de dones republicanes.
DEL ROIG AL VIOLETA arriba el proper 21 de gener a Sant Pere de Ribes, concretament a la biblioteca Manuel de Pedrolo, on es podrà visitar fins el proper 4 de febrer. Posteriorment la exposició es podrà visitar en altres espais culturals del país, fins a arribar a la Maternitat d’Elna on s’exposarà la tardor del 2012.
Elisabeth Eindenbenz i la Maternitat d’Elna
Nascuda a Suïssa, amb només 23 anys i després d’acabar els seus estudis de magisteri, l’esclat de la Guerra Civil Espanyola i la seva voluntat de treballar pels més necessitats la van dur fins a Burjassot (València) amb un grup de voluntaris suïssos.
Va treballar per la població civil en zona republicana fins a la fi de la guerra, emprenent, el 1939, el camí de l’exili al costat d’aquells a qui havia vingut a ajudar. A França, davant la duresa de les condicions de vida dels camps de concentració on es confinà als exiliats republicans, i l’elevat índex de mortaldat dels infants nascuts en aquells camps, va lluitar per crear un espai de pau on les embarassades poguessin donar a llum en condicions de salubritat i atenció sanitària. Així nasqué la Maternitat d’Elna, que va estar funcionant entre el desembre de 1939 i l’abril de 1944, i on van néixer un total de 597 nens i nenes que salvaren la vida gràcies a l’esforç i valentia d’aquella jove suïssa.
Elisabeth Eindenbenz va morir el passat 23 de maig, a l’edat de 97 anys.
L’autor Xus Duran
Artista gràfic. Va estudiar art a Barcelona, essent deixeble de Marquina i Muñoz Abril. La seva primera oportunitat li donà Vicente Roso, de qui fou ajudant, possibilitant-li la publicació dels seus primers treballs.
Ha format part de la redacció d’editorials com Bruguera, Gaceta Júnior de la Vanguardia o Ediciones Zeta, il·lustrant llibres com El viatge prodigiós d’en Ferran Pinyol, de Robert Saladrigas, o clàssics de la literatura com Sandokán o L’illa del tresor, així com les obres d’Edgar Allan Poe.
Com il·lustrador també és autor de diferents cartells i impulsor d’un projecte personal de pintura sobre ventalls.