dilluns, 23 de març del 2020

Recomanacions e-Biblio

Un parell de recomanacions per fer aquests dies més suportables...


Màquines com jo és una novel·la escrita per l’escriptor anglès Ian McEwan, que ha publicat, tant en català com en castellà, l’editorial Anagrama.

Londres, anys vuitanta del segle passat. Però no els anys vuitanta que tots recordem, sinó que l’acció transcorre en un Londres distòpic i alternatiu, en què la història ha seguit uns camins diferents. El Regne Unit ha perdut la guerra de les Malvines i el científic Alan Turing no s’ha suïcidat de resultes del judici per homosexualitat al qual va ser sotmès als anys cinquanta, sinó que continua viu, i a més s’ha dedicat al desenvolupament de la intel·ligència artificial, camp en què ha aconseguit crear els primers éssers humans sintètics, uns prototips que ja estan disponibles per aquells que els puguin pagar. Els primers vint-i-cinc robots, amb els noms d’Adam i Eva, ja estan al mercat. El Charlie, tot i viure al dia i sense luxes, decideix invertir la venda de la casa familiar, en la compra d’un dels Adams de la primera fornada, pensats per fer companyia i per ajudar a casa, i amb l’ajuda de la seva amant, la Miranda, el programa a a la seva voluntat. Però la Miranda té un secret, i aquest ésser sintètic pràcticament perfecte, sense les fissures però també sense els matisos morals dels veritables humans, l’acaba descobrint. I així, la peculiar relació entre en Charlie, la Miranda i l’Adam derivarà en una tensió creixent que els obligarà els personatges a prendre decisions difícils.

El podeu trobar a l’eBiblio tant en català com en castellà 

Altres títols de l’autor a l'eBiblio:

Tan poca vida és la novel·la que, quan es va publicar al 2015, va dur a l’èxit internacional a la seva autora, Hanya Yanagihara, escriptora estadunidenca d’origen hawaià. Aquest llibre està editat en castellà per l’editorial Lumen.

La història s’inicia a Nova York, on quatre joves amics pugnen per tirar endavant, per triomfar, enriquir-se, per fer-se conèixer. Cadascun d’ells amb les seves aspiracions, les seves pors i les seves vivències. Algunes d’aquestes vivències les arrosseguen com un pes pesant que els empeny enrere però la lluita és (quasi) sempre cap endavant.

Yanagihara s’esplaia com mai en aquest colós de 1002 pàgines. Segueixes la vida dels personatges de manera cronològica, dels 30 anys en endavant, però gràcies a les contínues retrospeccions t’assabentes de les seves vides des que són ben joves. Aquestes entrades en el passat dels personatges arriben en qualsevol moment de la novel·la per donar-te una bufetada a la cara de la dura infantesa que un dels protagonistes va haver de viure. Això genera una sensació de familiaritat. A mitja lectura coneixes els seus caràcters, gustos, aficions, aspiracions, amors; així com al final, coneixes les seves pors, angoixes, malsons, amors trencats. El dolor és molt present al llarg de tota aquesta obra. Però, com a la vida mateixa.

La manera de narrar de l’autora és el que fa que t’enganxis als personatges: senzilla, fàcil d’entendre però crua i directa. Aquesta és una obra ambiciosa, llarga, dolorosa i feliç. Ho atrapa i ho diu tot. Et recorda als teus propis records, als teus propis errors. Desprèn i infon vida.

Aquesta obra l’ha podeu trobar a l’eBiblio en castellà:

L’altre llibre de l’autora també està a l’eBiblio: