dijous, 23 d’abril del 2020

Sant Jordi - Recomanacions

La biblioteca en llamas és un llibre que oscil·la entra dos gèneres literaris: el reportatge periodístic i la no ficció novel·lada. L’autora d’aquesta obra és Susan Orlean, periodista i escriptora estatunidenca que publica en el The New Yorker des de 1992. Aquest llibre està editat en castellà per l’editorial Planeta de Libros.

El 29 d’abril de 1986 a l’antiga Biblioteca Pública de Los Ángeles va saltar l’alarma d’incendis uns minuts abans de les 11 del matí. Tant els treballadors com els usuaris s’ho van prendre com un simulacre. No van ni recollir les seves coses, simplement van sortir a l’exterior a esperar que els diguessin que podien tornar a entrar i seguir amb el que estaven fent. A la sortida, un noi jove que semblava massa exaltat per un simple simulacre va xocar amb una senyora gran. Però, l’alarma d’incendis no va saltar per no res. Al cap de 10 minuts d’haver evacuat a tothom, els bombers van veure com sortia fum de la torre est de la biblioteca, on es guardaven els llibres de ficció. Així va començar un incendi que va durar 7 hores. El foc va calcinar quatre-cents mil llibres i set-cents mil van patir danys irreparables.

Orlean fa tot un reportatge periodístic en el qual desgrana punt per punt els components que van confluir en aquell fatídic dia. La primera pregunta que es va fer, va ser si fou un incendi intencionat o un accident a causa del mal estat de l’edifici. A partir d’aquí s’inicia la recerca del culpable d’iniciar el devastador incendi. Orlean entrevista a bibliotecaris, bombers, investigadors, científics, agents de seguretat de la biblioteca, usuaris, veïns, etc. amb l’objectiu de que totes aquestes veus ajudin a entendre què va passar a la biblioteca.

Dit això, la història de l’incendi de la Biblioteca Central de Los Ángeles funciona com a punt de partida per endinsar-nos en els ciments del concepte de biblioteca pública i com conflueix amb els factors socials, històrics i econòmics del seu context temporal. Si ets un apassionat o apassionada de les biblioteques i tot el que gira al seu voltant aquesta és la teva obra.


Aquesta obra la podeu trobar a l’eBiblio en castellà



Americanah

Aquesta és la història d’una jove nigeriana que deixa el seu país per anar a estudiar als Estats Units. És una història d’amor, de racisme i d’identitat, amb una protagonista que ens explica la seva història en dos temps. Per una banda el present, la seva vida benestant als Estats Units, que està a punt de deixar enrere per tornar a Nigèria; i per l’altra la seva història d’amor amb Obizne, en la seva adolescència, molts anys enrere. Per cert, el títol, Americanah, es refereix a com anomenen els nigerians a aquells que han anat a estudiar als Estats Units i han tornat després a Nigèria amb els fums propis d’aquell qui és superior, qui té una experiència que els altres no. Precisament, el que està a punt de fer Ifemelu, la protagonista.

Una novel·la apassionant i amb un rerefons molt interessant sobre la immigració, el tractament de la raça als Estats Units, la maduració i la identitat. D’aquelles que deixen rastre i no s’obliden fàcilment. Molt recomanable, que les més de 600 pàgines no us facin por!

És la tercera novel·la publicada per Chimamanda Ngozi Achichie i ha estat guardonada amb nombrosos premis. La podeu trobar a l’eBiblio en castellà 

També hi trobareu altres llibres de l’autora,  tant una novel·la com alguns de no ficció: