dissabte, 16 de maig del 2020

Dia Internacional contra l'Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia

El 17 de maig de 1990 -fa 30 anys només!- l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. En commemoració, se celebra cada 17 de maig el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia, que té com a objectiu denunciar la discriminació que, avui en dia, encara pateixen les persones del col·lectiu LGBTQ.



Des de la biblioteca Manuel de Pedrolo, hem fet un recull de llibres i pel·lícules que es troben a l’Ebiblio i que tracten de temes molt variats com la diversitat sexual, l’activisme, l’amor, la identitat de gènere... I així, recordar, que la lluita contra la discriminació del col·lectiu LGBTQ no és només el 17 de maig sinó tots els dies.



Transcaribeñx – Yolanda Arroyo

Aquest llibre és un recull de contes escrits per l’escriptora porto-riquenya Yolanda Arroyo. En aquestes històries es formulen preguntes com, què és la identitat de gènere? I el binarisme de gènere? Des d’una escriptura de resistència, els personatges exploren els marges del gènere i surten de la normativa preestablerta.





Aquest còmic són les memòries gràfiques de l’autora, la qual, a partir dels seus records i experiències de la infància, construeix un relat en el què es tracten temes com el descobriment de la pròpia identitat sexual, el dolor i la mort. Tot escrit amb un deix d’humor àcid i simpatia combina aspectes del passat amb revelacions del present que ajuden a entendre l’obra i revelen secrets dels personatges.





Tina Frankens – Bel Olid

Aquesta novel·la juvenil repensa el mite de Frankenstein de Mary Shelley i el situa en una jove que es desperta plena de cicatrius que no sap d’on han sortit ni qui li ha fet. No té records del seu passat i en l’única persona en qual pot confiar, és la seva tieta, que l’ha cuidat durant la seva convalescència. La recerca de la identitat portaran a la Tina a buscar les respostes que no la deixen dormir.





En format epistolar, aquesta novel·la és relatada per un jove vietnamita que reivindica la seva identitat repassant les experiències que ha viscut al llarg de la seva vida, les persones que l’han educat, les persones que havien de ser-hi i no hi han sigut, la complexitat de marxar del seu país i l’acceptació pròpia de la seva sexualitat i per part de la seva família.





Fruta prohibida – Jeanette Winterson

Aquesta novel·la autobiogràfica relata el pas de l’adolescència a l’edat adulta d’una noia que ha sigut criada en un entorn religiós. El descobriment de la sexualitat i adonar-se que no encaixes en la vida que havien planificat per tu porta a la jove protagonista a marxar de casa amb només 16 anys.




120 pulsacions per minut – Robin Campillo

Aquesta pel·lícula se situa a principis dels anys 90, els activistes de Act Up-Paris es mobilitzen fent múltiples accions per lluitar contra el sida, una malaltia letal que afecta principalment a la comunitat homosexual. Els militants volen aconseguir més implicació per part del govern i la població, que mostren una indiferència genèrica cap al munt de morts que es produeixen per culpa d’aquesta malaltia.





Bar Bahar: entre dos mons – Maysaloun Hamoud

Les tres joves protagonistes d’aquesta pel·lícula franco-israeliana són la Salma, la Laila i la Nur, tres dones palestines que s’instal·len a Tel Aviv. Tot i no acabar d’encaixar, viuen juntes i cadascuna ha de lliurar les seves batalles. Ser musulmana en una societat jueva no és fàcil, han de lluitar contra el racisme, la homofòbia, però per l’amor no hi ha barreres. O sí?



Los amores imaginarios – Xavier Dolan

Aquesta pel·lícula canadenca dirigida per Dolan i guanyadora del premi Millor Pel·lícula al Festival de Sidney, ens explica la història de la Marie i en Francis, dos amics que s’enamoren de la mateixa persona. La sensualitat d’en Nick, la seva forma de vestir-se, de caminar, de parlar, porta a ambdós personatges a endinsar-se en una lluita per conquistar-lo.





Pride – Matthew Warchus

Aquesta pel·lícula és una comèdia britànica feta al 2014. La història succeeix al 1984, Margaret Thatcher és la primera ministra, i un grup d’activistes LGTBQ decideixen recolzar la vaga que el Sindicat Nacional de Miners convoca, però no tot surt com ells s’esperaven. Un film sobre la solidaritat i teixir xarxes entre reivindicacions socials que, inicialment, no tenen res a veure.



Un moment en comú – Mikko Makela

Premiada en els festivals LGBTI, aquesta pel·lícula tracta d’una història d’amor entre en Leevi, un finès que torna a casa a passar l’estiu, i en Tareq, un sirià sol·licitant d’asil. La llibertat, la bellesa, l’estiu que corre a una velocitat diferent, el romanticisme... tots aquests elements conflueixen per crear una relació íntima entre els dos joves protagonistes.





L'LGBTIfòbia, ni a casa, ni al carrer!
Enguany i degut a la pandèmia de la Covid-19 i la situació de confinament, les entitats del Consell Nacional LGBTI han promogut la campanya  #LGBTIfòbianiacasanialcarrer, amb motiu del Dia internacional contra l’LGBTIfòbia. La iniciativa invoca la necessitat de no fomentar ni dur a terme actituds LGBTIfòbiques en el si de les famílies, ni en cap espai públic, ni laboral, ni educatiu, ni de lleure. En el marc d’aquesta campanya, s’ha rodat un vídeo amb la participació de totes les entitats LGBTI del país, des del Pirineu a les Terres de l’Ebre, que vol mostrar no només la diversitat sexual i d’expressió de gènere, sinó també la territorial, d’edats, orígens i capacitats.