dimecres, 20 de maig del 2020

Dia Mundial de les Abelles

Imagina't un món sense abelles...La importància de les abelles

Les abelles i altres pol·linitzadors, com les papallones, els ratpenats i els colibrís, estan cada cop més amenaçats per les activitats humanes.

Els pol·linitzadors permeten reproduir moltes plantes, inclosos molts cultius alimentaris. No només els pol·linitzadors contribueixen directament a la seguretat alimentària, sinó que són clau per a la conservació de la biodiversitat, una pedra angular dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Serveixen també de centinelles per a riscos ambientals emergents, que indiquen la salut dels ecosistemes locals.

Els insectes invasors, pesticides, canvis en l'ús del sòl i pràctiques de monocultiu poden reduir els nutrients disponibles i suposar amenaces per a les colònies de les abelles.

Per donar a conèixer la importància dels pol·linitzadors, les amenaces a què s'enfronten i la seva contribució al desenvolupament sostenible, l'ONU va designar el 20 de maig com a Dia Mundial de les Abelles.

Per què aquesta data?


El 20 de maig coincideix amb l'aniversari d'Anton Janša, que al segle XVIII va ser pioner en les tècniques modernes d'apicultura a la seva Eslovènia natal, i va elogiar a les abelles per la seva capacitat de treballar tan dur, tot i la poca atenció que necessiten.

A l'eBiblio trobaràs:
El Filósofo y la abeja / Pierre-Henri Tavoillot y François Tavoillot

El Fascinante mundo de... las abejas / Maria Àngels JulivertLa Vida de las abejas / Maurice Maeterlinck


La Abeja Maya: la película / dirigida por Alexs Stadermann

Selecció de webs:

 Web oficial | ONU
   *  De flor en flor | PNUD
    *  Dia Mundial de les Abelles | FAO
     *  20 de maig, Dia Mundial de les Abelles | gencat.cat
      *  Asociación Española de Apicultores
       *  Associació Catalana d'Apicultors


       També et pot interessar:


       Per als més menuts:

       Aprèn des de casa!

       Des de la Xarxa de Parcs Naturals proposem aquesta activitat didàctica que, a mode de repte, permetrà als infants conèixer una mica millor la importància de les abelles i els nostres espais naturals.

       El món de les abelles (obrir l'activitat en PDF)