dijous, 7 de maig del 2020

Lectures sobre feminisme


El feminisme es troba molt present en la societat actual. Però, tenim del tot clar què implica? L’Institut d’Estudis Catalans dóna dues definicions sobre el concepte de “feminisme”. La primera és la següent: “moviment social que denuncia la submissió tradicional de les dones als homes i promou l’equiparació de drets entre els dos gèneres”. Però, també defineix el feminisme com a “conjunt de teories que al llarg del temps fonamenten la lluita de les dones a favor de l’emancipació”. Així, s’observa que el feminisme no és fàcil de definir, que és heterogeni, interseccional i que conflueix amb altres lluites o moviments que busquen l’emancipació de les persones.

Per aquests motius hem fet una selecció de llibres molt diversos que podeu trobar a l’eBiblio. En aquesta tria podeu descobrir des d’obres molt bàsiques per introduir-se en el moviment fins a llibres més especialitzats que parlen de les noves maneres de viure les maternitats, el feminisme en els països àrabs, la violència contra les dones, entre d’altres.


 Siempre han hablado por nosotras - Najat El Hachmi

Aquest assaig és un manifest en el què l’autora parla de la relació entre feminisme i identitat. A partir de la seva experiència, fa especial esment en la doble discriminació que viuen les dones musulmanes. Es vol apropar sobretot a les dones més joves, que vegin que no estan soles. El masclisme i la islamofòbia són molt presents en la societat espanyola actual i amb aquest assaig, El Hachmi ho afronta de manera directa.



En aquesta autobiografia, l’autora de Mala feminista parteix de la confessió d’una violació en grup per explicar la relació que Gay desenvolupa amb el seu propi cos a partir d’aquesta experiència. Com és viure en un cos no normatiu, en un cos amb sobrepès no blanc? L’escriptora explora la importància de cuidar-se i estar bé amb el propi cos.




 Calibán y la bruja – Silvia Federici  

Obra densa, fa un exhaustiu recorregut que comença a l’Edat Mitjana per poder entendre el pas del feudalisme al capitalisme i com aquest canvi de paradigma afecta la vida de les dones. A més a més, Federici també incideix en el fet de com el capitalisme no s’entén sense l’associació amb el colonialisme.




 La cara oculta de Eva - Nawal El Saadawi

La referent en feminisme en el món àrab, l’egípcia Nawal El Saadawi, explica en aquest assaig, la situació de la dona en els països àrabs. Fa un anàlisi de la mutilació genital femenina i com afecta la vida de les dones que la pateixen. També s’aventura en altres problemàtiques en relació la dona i el món àrab, com el culte a la virginitat, el matrimoni, la desigualtat econòmica o l’opressió sexual. 



 Tierra de mujeres – María Sánchez

Aquest assaig ofereix, des d’una mirada íntima, la vida de les dones en el món rural a Espanya. Les dificultats del dia a dia d’aquelles que s’atrevien a, a part de tirar endavant la família, treballar la terra, disciplina dominada principalment pels homes. Amb aquesta obra, Sánchez pretén fer justícia i donar veu a totes aquelles dones silenciades i oblidades del camp.




 Violadas o muertas - Isabel Valdés

En aquest assaig periodístic, Isabel Valdés explica el cas de “La manada”, quan al 2016, un grup de cinc homes van violar a una noia de 18 anys a les festes de San Fermín. La sentència final del cas va declarar que eren culpables d’abús sexual i no d’agressió. Valdés, amb aquest assaig, desperta moltes preguntes, com ara quantes manades han sortit indemnes de violacions grupals? Quan deixarà la societat de tolerar la violència contra les dones?


 Mama desobedient - Esther Vivas
La visió de la mare entregada que ho sacrifica tot pel benestar dels seus fills és una idea molt arrelada de la maternitat encara en la societat actual. No ser aquesta mare perfecta comporta molts judicis de valor per part de la societat i molta hostilitat. En aquest assaig, Vivas tracta la maternitat -la lactància, la violència obstètrica, la pèrdua gestacional, etc.- d’una manera oberta i recolzant-se en una extensa bibliografia.



 Madres arrepentidas – Orna Donath

La sociòloga israeliana Orna Donath exposa en aquest llibre les conclusions i les entrevistes de la seva investigació sobre les dones que s’han vist obligades a ser mares. Avui en dia “totes” les dones -o la majoria- podem escollir lliurement si volem ser mares o no. Però fins fa poc això no era així. Generacions i generacions de dones que ni es plantejaven si tenir fills és el que volien, simplement era un pas més en les seves vides. No era una elecció, era una obligació. En aquest assaig, Donath afronta els tabús i dóna veu a aquelles mares que s’han penedit de ser-ho.