dijous, 28 de maig del 2020

Recomanació

Recursos inhumanos és una novel·la negra escrita per Pierre Lemaitre, escriptor francès, guanyador del premi Goncourt al 2013. Aquest llibre està editat en castellà per l’editorial Alfaguara. Lemaitre es va inspirar en un cas real per escriure aquesta història: El 2005 una empresa francesa va organitzar una “prova” als seus empleats per comprovar la seva capacitat per gestionar l’estrès. Alguns dels treballadors van patir seqüeles psicològiques i el directiu de l’empresa va ser condemnat per la justícia. 

Fins on estaries disposat a arribar per aconseguir una feina? Concretament, una bona feina, i en temps de crisis. El relat d’aquest llibre parteix d’aquesta premissa. El protagonista, Alain Delambre, té 57 anys i fa 4 que està a l’atur. Ni una sola oportunitat de feina com la que tenia abans -director de recursos humans en una gran empresa - fins que un dia el convoquen per fer una entrevista en un lloc de treball similar al que tenia. La il·lusió inicial i l’esperança s’apoderen d’ell fins que s’adona que hi ha joc brut en aquest procés de selecció. Estarà el protagonista suficientment desesperat per entrar a la partida o renunciarà abans de començar el joc? Potser ja ha perdut des del principi i no ho sap... 

Lemaitre, en aquesta novel·la, construeix un relat que succeeix a batzegades. Al principi notes com es va incubant la desesperació del personatge molt a poc a poc i, quan esclata, ho fa amb tota la força de la persona humiliada i que ja no té res a perdre. La violència és l’altra protagonista indiscutible de l’obra, però no és violència física, més aviat és violència social. Els desnonaments, l’atur d’una gran part de la població, la desesperança d’una oportunitat... Amb aquesta obra l’autor aconsegueix que el lector s’identifiqui amb el protagonista i es pregunti sobre els límits de la moralitat i de tot allò que un és capaç de fer en moments de injustícia. 

Aquesta obra l’ha podeu trobar a l’eBiblio en castellà. 

Un altre llibre del mateix autor que podeu trobar a l’eBiblio és Vestido de novia