dijous, 25 de juny del 2020

Dia Internacional de l'Orgull Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+)

En el Dia Internacional de l’Orgull  Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+) es commemoren el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguts com la revolta Stonewall, on per primera vegada les persones LGTB es van rebel·lar contra el seu arrest. Va ser arrel d’una batuda policial al local d’ambient Stonewall Inn, enmig d’una atmosfera de repressió social i de vulneració de drets.
La crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 i el consegüent confinament i desescalada han situat les xarxes digitals com l’espai principal d’accés als diferents recursos en aquest tema, i han permès combatre l’aïllament i la manca de contacte social.
Per això aquest nou Especial 28J d’enguany pren una major rellevància. I continua oferint, com en cada edició anual, un recull actualitzat de novel·les, assaigs, còmics, pel·lícules, així com també diferents adreces i serveis d’interès que són significativament útils per a les persones LGTBI en el context que estem travessant i útils per a la societat en general.
Reivindiquem el paper de la cultura com a instrument per visibilitzar, reconèixer i posar en valor la diversitat afectiva, sexual i de gènere com un patrimoni per a tota la ciutadania. Especialment en un moment en què sembla que creix de forma preocupant a gran part d’Europa un discurs d’odi contra les persones LGTBI, que arriba acompanyat  d’un increment de les agressions LGTBI-fòbiques.
Aquest especial s'ha elaborat en col·laboració conjunta de l’Oficina de les Dones i LGTBI i la Xarxa de Biblioteques Municipals.