divendres, 21 de maig del 2021

Presentació del llibre El paradís rere el mar, de Mercè Carandell

Divebdres 28 de maig, a les 18'30 hores

Presentació a càrrec de Josep Mesia Nin

Novel·la històrica situada entre la Catalunya central i Cuba, a les darreries del segle XIX. Els protagonistes són en Blai i Susina. L'amor, el desamor, l'engelosiment, els viatges, la traïció i l'ambició exagerada és part de la trama principal.

A més dels personatges principals en veurem desfilar, per les pàgines d'aquest llibre, altres amb les corresponents subtrames. Esclaus sotmesos a turments terribles, nou-rics, nobles, esplèndids palaus, bordells de luxe, la dèria de la moda tan característica de la Cuba de l’època.

Hi ha una mort en estranyes circumstàncies i un judici per assassinat.

Mercè Carandell És guanyadora del Premi Eugeni Molero 1995, metgessa jubilada, especialitzada en Reumatologia i cinquena filla d’una coneguda família d’intel·lectuals. Per documentar-se ha viatjat a Cuba diverses vegades, on ha visitat antics ingenis sucrers, així com innombrables llocs seguint la petja dels esclaus. Ha contactat amb historiadors especialitzats en la Cuba del segle XIX, a més de l’historiador oficial de l’Havana, a qui agraeix les xerrades i els consells que li ha donat. També ha passat hores en els arxius de l’Havana i de Matanzas. I en el Casal Català de l’Havana.

De la quantitat de llibres que hi ha sobre el tema, n’ha revisat els més importants de l’època, entre els que destaca la Biografía de un esclavo o Mi tío el empleado, magnífics testimonis dels diferents ambients. I Cecilia Valdés, la novel·la cubana més important del segle XIX, així com assajos i novel·les escrits amb posterioritat.


Inscripció prèvia. Places limitades