dimarts, 15 de març del 2011

Novetats còmic mes de març

Ja podeu trobar a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, a l’expositor de l’entrada les novetats de còmic del mes de març.

Aquest mes destaquem aquestes novetats:

El Carro de hierro de Jason, publicat per Astiberri.



Després d'acabar Digues alguna cosa, un altre dels seus còmics muts, el noruec Jason va decidir fer un canvi i al llarg de 2001 va publicar en dos nombres consecutius de la seva revista Mjau Mjau i en blanc i negre pur, el que seria El carro de ferro. Es tractava d'una adaptació de la novel•la homònima publicada el 1909 pel seu compatriota Stein Riverton, pseudònim del prolífic autor de novel•les de misteri Sven Elvestad, i que està considerada com la seva obra mestra. Així, Jason talla amb la tendència dels seus anteriors treballs d'abordar de manera explícita sentiments com la soledat, l'amor, la nostàlgia de la infància o la incomunicació, per excavar en el terreny dels gèneres populars.

El Invierno del dibujante de Paco Roca, publicat per Astiberri.



A l'Espanya de 1957 ser historietista era un ofici. No eren artistes, eren obrers de la vinyeta. Cobraven a tant per pàgina o per vinyeta, treballaven a preu fet, seguint uns patrons establerts i inamovibles. Renunciaven als seus originals i als seus drets d'autor a canvi dels diners cobrats. Però en aquest 1957 va passar una cosa que va trencar la monotonia i va sembrar l'esperança. Carlos Conti, Guillermo Cifré, Josep Escobar, Eugeni Giner i José Peñarroya, cinc extraordinaris historietistes, famosos per els seus personatges (El boig Carioca, El Reporter Tribulete, Carpanta, L 'inspector Dan o Don Pío), van gosar rebel•lar-se contra l'editorial. La vida a Bruguera amb la dictadura de Franco com a teló de fons i la sortida de seus dibuixants estrella per fundar Oncle Viu, una nova revista que els permetés aconseguir més recursos, mantenir el control creatiu dels seus personatges, i aconseguir, en definitiva, una major llibertat, com a metàfora del règim franquista, és el marc i l'essència de l’hivern del dibuixant.

El Infierno, el silencio de Juan Díaz Canales, publicat per Norma.



Després de cinc llargs anys d'espera, ja és aquí el quart volum de les aventures de John Blacksad, el detectiu privat creat per Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido, els nostres dos artistes més internacionals. En aquesta ocasió l'acció es trasllada a Nova Orleans, on Blacksad haurà de trobar el músic Sebastian "Little hand" Fletcher en menys d'un dia, però el que no sap és que la ciutat més musical dels EUA amaga més misteris que un pianista perdut ...


!Nadad libres! de Sebastien Chrisostome, publicat a Likantro.



Un còmic frec i divertit, protagonitzat per uns salmons amb problemes molt humans. Amb un diàlegs precisos i ingeniosos, i amb un dibuix minimalista, cargat d’expressivitat humorística.
Josi, Marsha i el senyor Nale, tres amics salmons, van pel riu en busca de “salmones” per fecundar. Però aviat, les seves ganes de llibertat els conduirà a l’aventura: “L’aigua serà més blava en una altra part”.