dimarts, 20 de setembre del 2011

La Setmana del Garraf per la Pau arriba a la 6a edició

El president del Consell Comarcal del Garraf, Juan Luis Ruiz i la Consellera de cooperació, Montse Santafé, han presentat avui la programació d’activitats a la premsa.


Del 27 de setembre i fins el 7 d’octubre, el Consell Comarcal del Garraf organitza la Setmana Garraf per la Pau, que aquest any arriba a la sisena edició, consolidant-se com activitat de foment de la cultura de pau al territori.

Aquest any, en motiu de l’Any Europeu del Voluntariat, s’ha programat el curs de voluntariat “Jove! Tu marques la diferència”, que serà impartit a joves de primer de batxillerat dels instituts Alexandre Galí de Les Roquetes, Montgròs de Sant Pere de Ribes, Escola Pia de Vilanova i la Geltrú i l’Institut de Cubelles.

Durant aquesta acció formativa s’explicaran diferents conceptes i tipologies del voluntariat i es crearan espais de debat per intercanviar experiències de joves voluntaris.


Per als més petits de les escoles de Canyelles i Olivella, s’ha organitzat el taller de construcció de màscares “Les cares de la guerra, les cares de la Pau”, a través del qual es farà una reflexió sobre com veuen el joves les diferents formes de vida. Cada alumne haurà de representar una cara de guerra i una de Pau, els materials resultants s’utilitzaran per crear una exposició de dibuixos.


La jornada de cloenda, que es durà a terme el divendres 7 d’octubre a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú a partir de les 18h, reunirà bona part dels participants de les activitats de la Setmana. L’acte  començarà amb la presentació de conclusions dels cursos i tallers realitzats als centres educatius. Tot seguit hi haurà la taula rodona “Joves del Garraf s’apropen a la cultura de pau” en la què participaran Esteban Nebot, guanyador del Premi de Recerca per a la Pau Garraf 2011 i un grup d’alumnes de l’Institut Manuel de Cabanyes que van realitzar una visita a Mauthausen, al mes de maig d’aquest any.


Durant aquest acte també es farà el lliurament de diplomes de participació als alumnes dels cursos i tallers, s’inaugurarà una exposició amb dibuixos fets per infants de Canyelles i Olivella i, finalment, s’oferirà l’espectacle teatral “La Tempesta”, interpretat per alumnes de l’Aula d’activitats teatrals Tracart, de Vilanova i la Geltrú.


Paral·lelament, de l’1 al 7 d’octubre a les 10h i a les 18:30h es podrà seguir al Canal Blau un cicle de documentals amb capítols de la sèrie “Latituds” de TV3, guanyadora del Premi honorífic del Festival de Cinema i Drets Humans Barcelona 2011. Els programes, amb una durada de 30 minuts, versaran sobre la fam i el model alimentari, les alternatives de Pau a Euskadi, ciberactivistes que han aconseguit transformar la frustració en esperança, nous conflictes que poden sorgir, el descontrol del comerç d’armes, la banca ètica i l’armamentisme. Les biblioteques de la comarca també s’han sumat a la Setmana oferint, durant aquests dies, exposicions de llibres dels seus fons bibliogràfics i guies de lectura sobre la Pau i el voluntariat.


6 anys fomentant la cultura de pau al Garraf
 
La Setmana Garraf per la Pau, s’emmarca dins el Programa Garraf per la Pau que el Consell Comarcal del Garraf desenvolupa des de l'any 2005 amb l'objectiu d’analitzar els conflictes violents i el seu impacte en els Drets Humans i d’acostar la ciutadania, especialment el jovent, a algunes realitats del món, que posen de manifest la necessitat d'assumir, entre tots, un compromís actiu i positiu amb la justícia i el desenvolupament.

Dins el Programa Garraf per la Pau també es promou la recerca per a la pau a través del suport al Premi per treballs de batxillerat que atorga la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona. Dins aquesta convocatòria, el Consell Comarcal del Garraf ofereix un premi especial per recerques relacionades amb la cultura de pau, presentades per alumnes dels centres educatius de la comarca.