dijous, 6 de setembre del 2018

Recomanació de còmic: Els Anys d'Allende

Els Anys d’Allende és una novel·la gràfica escrita per Carlos Reyes i il·lustrada per Rodrigo Elgueta. Aquesta obra es va publicar originalment per l’editorial Hueders a Xile el 2015. Ara la podem gaudir gràcies a Tigre de paper, editorial cooperativa catalana que va néixer amb la voluntat de fer-nos reflexionar sobre el món en que vivim amb la voluntat de transformar-lo.

El 4 de setembre de 1970 Salvador Allende guanya les eleccions presidencials amb el 36,2 % dels vots i comencen els mil dies més intensos de la història de Xile. El govern d’Allende posa en marxa plans revolucionaris en els àmbits econòmics i socials, però s’enfronta a fortes resistències, tan internes com externes.

Aquesta novel·la gràfica narra els fets ocorreguts a Xile, des del punt de vista d’un corresponsal nord-americà, que arriba al país tres anys abans del cop d’estat, per investigar i escriure sobre el fenomen de la Unitat Popular.

L’11 de setembre de 1973 va morir el gran somni de la Unitat Popular i d’Allende.  Us recomanem la lectura d’aquesta obra per recordar tots aquells fets que perduren en la memòria com a símbol de la lluita per la llibertat d l’Amèrica llatina.

Si en voleu saber més: 

Missing, pel·lícula del director greco-francès Costa Gavras, que s'inspira en la desaparició del periodista americà Charles Horman, alguns dies després del cop d'estat de l'11 de setembre de 1973 a Xile i que mostra el paper directe i determinant de les autoritats americanes en el cop d'estat d'Augusto Pinochet contra el president xilè Salvador Allende.

Trailer - homenatge a la pel·lícula de Costa Gavras


Quién disparó a Allende - documental sobre el cop d’estat a Xile