dimarts, 28 d’abril del 2020

Recomanació de còmic


Saga
  • Guió: Brian K. Vaughan
  • Dibuixos: Fiona Staples
  • 9 volums publicats, fins ara, en castellà.
  • Planeta Cómic

Les obres de ciència-ficció estan sovint ambientades en escenaris i personatges imaginaris situats en la llunyania dels temps o de l’espai però, al cap i a la fi, no fan més que desenvolupar relacions humanes entre els personatges. Saga és una d’aquestes obres on es combina la fantasia més radical amb situacions i sentiments molt nostres com ara l’amor, la paternitat, la família, l’amistat, el sexe, l’odi, la violència o la ambició sense escrúpols, tot lligat amb el rerefons d’una guerra interplanetària. Una guerra que confronta a dues races antagòniques, originàries respectivament del planeta Terravista i del seu satèl·lit Guirnalda, i que ha estat exterioritzada a la resta de mons i races  conegudes, els quals s’han vist forçats a escollir bàndol en aquest conflicte. I és en aquest context on apareixen els protagonistes; Alana, originaria de Terravista, i Marko, fill del satèl·lit Guirnalda els quals, qual Romeu i Julieta, inicien una relació amorosa prohibida que dona per fruït una nena anomenada Hazel. No cal dir que aquesta relació és repudiada per les dues forces en conflicte que no volen sentir a parlar d’aquesta possibilitat i comencen la recerca dels amants amb l’objectiu d'aniquilar-los tant a ells com, especialment, a la filla de tots dos.
 
Saga és una història on, tot i aquest embolcall espacial, els autors reflecteixen les seves idees de respecte cap a la diferència. Les relacions d’amistat, odi, amor, lluita i companyonia entre els personatges es poden desenvolupar amb indiferència respecte a la raça o aparença, si tenen cossos  biològics o cibernètics o fins i tot si estan vius o morts. També la varietat de gèneres i orientacions sexuals està garantida, així com les escenes de sexe integrades a la història sense cap hipocresia.

És aquesta doncs una obra de ciència-ficció que amb l’excusa de narrar uns fets llunyans i fantàstics ens relata, d’una manera amena i adictiva, una història molt humana. Un còmic que també ha estat reconegut amb diversos premis Eisner el 2013, 2014 i 2015, el Premi Hugo 2013 a la millor història i el Goodreads Choise Awards al 2015 com a millor novel·la gràfica. Una obra doncs a la que qualsevol aficionat al còmic, o no, ha de donar una oportunitat ja que no quedarà decebut.

Disponible a eBiblio