dimarts, 28 de juny del 2022

Dia Internacional de l’Orgull Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+)

En el Dia Internacional de l’Orgull Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+), es commemoren el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall on per primera vegada les persones LGTB es van rebel·lar contra la batuda policial al local d’ambient Stonewall Inn i l’atmosfera de repressió social i vulneració de drets viscuda.

Enguany, i com tot conflicte bèl·lic, la guerra a Ucraïna no ha fet sinó empitjorar els drets i les condicions de vida de les persones LGTBI, especialment de les dones trans, malgrat que d’entrada ja no fossin especialment bones, si prenem com exemple la inexistència de lleis específiques contra la discriminació de persones LGTBI o la manca de regularització del matrimoni entre persones del mateix sexe.

L’obligatorietat dels homes entre 18 i 60 anys de servir a l’exèrcit ucraïnès fa que les dones trans, inclús acreditant amb documents la seva identitat, no puguin sortir del país. A més a més les persones refugiades LGTBI es troben que els països d’acollida, com Hongria o Polònia, són molt hostils amb els drets humans de les persones LGTBI, portant a terme lleis especialment LGTBI-fòbiques i instaurant la creació de zones lliures de persones LGTBI.

A l’Especial 28J seguim oferint, com en cada edició anual, un recull actualitzat de novel·les, assaigs, còmics, pel·lícules, així com també diferents adreces i serveis d’interès que són significativament útils per a les persones LGTBI i pel conjunt de tota la societat.

La cultura ens facilita així un canal d’accés a diferents recursos LGTBI, amb tota la seva diversitat i formes d’expressió, i és una molt bona manera de seguir donant visibilitat i dotant de continguts les diferents manifestacions de la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

Aquest especial s'ha elaborat en col·laboració conjunta de l’Oficina Polítiques d’Igualtat i la Xarxa de Biblioteques Municipals.

#DIBALGTBIQ+