dijous, 31 d’agost del 2023

La Biblioteca Gabriel García Márquez guanya el Premi Internacional de Millor Biblioteca Pública 2023

La Biblioteca Gabriel García Márquez és la flamant guanyadora del Premi Internacional de Millor Biblioteca Pública del 2023 que atorguen la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) i Systematic. El veredicte s’ha fet públic el 21 d’agost durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per l’IFLA que enguany se celebra a Rotterdam.

Les tres biblioteques finalistes que compartien nominació i optaven al premi són: Janez Vajkard Valvasor Krškov Public Library (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shangai Library East (Xina).

La biblioteca guanyadora ha estat triada entre les setze candidatures que es van presentar a la convocatòria d’aquest any entre les quals també hi havia la Biblioteca Pilarin Bayés de Vic.

Els punts valorats pel jurat de la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) són:

Interacció amb l'entorn i la cultura local
* Qualitat arquitectònica
* Flexibilitat
* Sostenibilitat
* Aprenentatge i connexió social
* Digitalització i solucions tècniques
* Objectius Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i la visió global de l'IFLA

La Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada el 28 de maig de 2022, és la biblioteca central del districte de Sant Martí de Barcelona i forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. És un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m² de superfície construïda. L'estudi SUMA Arquitectura ha estat guardonat recentment amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura 2022 pel magnífic disseny de l'edifici.

Un equipament cultural de referència i de proximitat per als veïns i les veïnes d'un districte amb una gran vitalitat i activitat de la societat civil, organitzada en entitats del teixit social, cultural i educatiu del territori, que visualitza el model XBM de biblioteca pública que s’està impulsant a la Xarxa de Biblioteques Municipals. Un model de servei posiciona la biblioteca com un agent transformador de l'entorn; que conserva l'essència i innova en les metodologies dels serveis d'accés a la lectura i cultura, creació de coneixement, promoció de l'aprenentatge al llarg de la vida i espai de trobada i participació de les persones i les comunitats.

Entre juny de 2022 i maig de 2023 ha rebut la visita de 277.578 persones amb una mitjana de 947 visites diàries. Ha acollit 75 activitats amb una assistència total de quasi quatre mil persones, i ha registrat 128.695 documents en préstec. S’hi han fet 145 visites escolars per a més de 3.400 persones. Hi ha hagut 56.695 usos d’internet (connexions a la xarxa Wi-Fi i als equips de la biblioteca). Durant aquest primer any, la biblioteca ha fet més de sis mil carnets a nous usuaris i usuàries de les biblioteques.

Del fons de documents cal destacar els centres d’interès propi:

* Gabriel Garcia Márquez
* Literatura hispanoamericana (autors que han viscut a Barcelona)
* Periodisme i crònica literària
* Francisco Ibáñez

A més, aquesta biblioteca té un estudi de ràdio comunitària, un espai sensorial i acull un festival de literatura llatinoamericana. A més, la biblioteca incorpora estratègies sostenibles que han permès obtenir la certificació Gold LEED.