dijous, 13 de juny del 2024

Club de lectura Dijous entre lletres

Cinc cèntims de la tertúlia... 

Oest. Carys Davies

A la trobada de març del club de lectura ‘Dijous entre lletres’, vam llegir i comentar la novel·la Oest (Edicions 62, 2018 amb traducció d’Anna Listerri) de l’escriptora Carys Davies.

Carys Davies és una autora gal·lesa que ensenya tècniques d’escriptura a diferents Universitats, biblioteques i festivals literaris. Després d’un parell de llibres i diversos premis, Oest és la seva primera novel·la i un debut enlluernador. Diuen que el seu estil és subtil, poètic i evocador.

Oest és un western, una faula èpica sobre la relació d’un pare i una filla a l’oest americà a mitjans del s. XIX.

Afectat per la pena a causa de la mort de la seva dona, John Cyrus decideix deixar la seva granja a Pensilvània i emprendre una aventura impossible. Vol seguir el rastre dels antics monstres i animals fabulosos, dels quals les històries dels vells pioners asseguraven haver trobat ossos a l’interior del país. Amb tan sols una brúixola i unes poques provisions emprèn un llarg viatge. Abans de marxar, però, li promet a la seva única filla adolescent, la Bess, que si pot li escriurà i que passi el que passi tornarà en un màxim de dos anys. La noia es veu forçada a créixer òrfena en un món petit i hostil. Gràcies, però, als vells mapes que troba a la biblioteca local aconsegueix resseguir les passes del seu pare.


- Temes que van sortir a la conversa:

Comencem comentant la impressió general de la novel·la. En aquesta ocasió, en general ha agradat molt perquè és una història molt visual, enfocada als sentiments i als pensaments. Tanmateix, hi ha alguns temes que es podrien tractar amb més profunditat.

En començar la història ja ens omple la tristesa: que la Bess es quedi sola amb la tieta és una mensa d’abandonament; la nena es queda molt decebuda pel viatge del pare, encara que cregui en ell i el defensi fins al final. Però entenem que el pare, en perdre la dona, no supera la situació i ha de marxar, ha de de buscar una aventura i per això es dirigeix cap a allò desconegut. Aquest viatge també és un viatge interior que el transforma.

També comentem que la història es basa en un fet real; s’inspira en la troballa d’uns fòssils de mamut i en la primera expedició de Lewis i Clark a les terres de l’oest. L’autora explica que la novel·la va néixer de la seva curiositat per aquests fets i de la seva fascinació pels paisatges de Utah i Arizona.

A més del temes de l'exploració i l'aventura o la recerca del desconegut, també tracta la pèrdua i el sacrifici, així com les esperances i somnis que impulsen els éssers humans a seguir endavant malgrat les adversitats. A través de la relació entre el Cy i la Bess, explora les dinàmiques familiars i l'amor paternal, destacant la força dels llaços familiars fins i tot quan estan sotmesos a tensions extremes.

Aquest personatges protagonistes, i també els secundaris són complexos i profunds. En Cy Bellman és un home impulsat per la curiositat i la passió, una figura que encarna l'esperit aventurer de l'època. La seva filla, la Bess, tot i la seva joventut, mostra una força i una resiliència admirables, lluitant per la seva supervivència i seguretat en un entorn duríssim que també presenta els seus propis reptes i perills.

Altres personatges que comentem són la Sally, la tieta de la Bess (germana del seu pare), l’encarregada de cuidar-la mentre ell està fora buscant els mamuts. És pràctica i protectora, amb un sentit del deure cap a la seva família marcat. La seva presència li dona de seguretat a la Bess, tot i que també representa les seves limitacions.

El Guia Nadiu Americà que acompanya el Cy fins al final té una visió del món molt diferent de la de Cy. Oferint una perspectiva pràctica i connectada amb la terra. La seva relació amb Cy és interessant perquè evidencia les diferències culturals i les tensions entre els colons i els indígenes.

En conclusió, hem llegit una novel·la captivadora que, malgrat la seva brevetat, ofereix profunditat emocional i també una temàtica original, diferent als llibres que havíem llegit fins ara. Amb una prosa exquisida i una narrativa potent, Carys Davies crea una història commovedora i impactant que es queda a la memòria amb el lector durant força temps. Aquesta novel·la la recomanem per a aquells que gaudeixen de la ficció històrica amb un toc líric i reflexiu.

Raquel Casas Agustí
Conductora del Club